USA:n ulkoministeri kutsui Kiinan aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä laittomiksi – Kiinan mukaan USA sabotoi alueen vakautta

Yhdysvaltain hallinto arvosteli Kiinan lähialuepolitiikkaa poikkeuksellisin suorin sanakääntein.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo. kovisteli Kiinaa sen aluevaatimuksista Etelä-Kiinan merellä. Chris Kleponis / EPA

Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet näyttävät jälleen saavan uusia säröjä. Yhdysvaltain hallinto otti maanantaina kantaa Kiinan aluevaatimuksiin Etelä-Kiinan merellä. Maiden välillä on jännitteitä entuudestaan muun muassa kauppakiistan, pakotteiden ja koronaviruksen vuoksi.

Aiemmin Yhdysvaltain ulkopoliittisena linjauksena on ollut rohkaista Kiinaa ja sen lähinaapureita rauhanomaiseen ratkaisuun aluevesikiistoissa YK:n johdolla.

Maanantaina julkaistussa lausunnossa ulkoministeri Mike Pompeo sanoo Yhdysvaltain pitävän kaikkia kansainvälisesti tunnustettujen merirajojen ulkopuolelle osoitettuja aluevesivaatimuksia laittomina.

Pompeo: Etelä-Kiinan meri ei ole osa Kiinan meri-imperiumia

– Maailma ei salli Etelä-Kiinan meren kuuluvan Kiinan merelliseen imperiumiin. Yhdysvallat tukee liittolaisiaan Kaakkois-Aasiassa ja suojelee niiden etuja, sanoi Pompeo.

Yhdysvallat aikoo pysytellä neutraalina maa-aluevaatimuksia koskevissa kiistoissa. Ulkoministerin lausunto otettaneen suopeasti vastaan muun muassa Indonesiassa, Filippiineillä, Malesiassa, Bruneissa ja Vietnamissa. Kaikki valtiot vastustavat Kiinan vaatimuksia kiistanalaisilla Spratley- ja Paracel-saarilla. Pompeon lausunnossa listattiin useita kiistanalaisia kohteita liittolaismaiden vesillä.

Yhdysvaltain tulkinnan mukaan Kiinalla ei ole lainvoimaista oikeutta esittää aluevaatimuksia esimerkiksi Scarboroughin matalikolla. Kalliosaarilla on öljy- ja kaasuesiintymiä. Sekä Kiina että Filippiinit katsovat saariryhmän kuuluvan hallintaansa. Maat kiistelevät myös Mischiefin matalikosta ja Second Thomas Shoalin alueesta.

Ulkoministerin linjauksen vaikutukset ovat toistaiseksi epäselviä. Yhdysvallat ei ole mukana YK:n sopimuksessa, joka koskee merialuekiistojen ratkaisua.

Kiina ja Yhdysvallat ovat käyneet kiivasta sananvaihtoa myös Yhdysvaltain laivaston läsnäolosta ja harjoituksista jännitteisellä, mutta vilkkaalla kauppa-alusten reitillä, Etelä-Kiinan merellä.

Kiina: USA:n lopetettava sabotoimasta alueen vakautta

Kiinan Washingtonin-lähetystö tuomitsi varhain tiistaina Suomen aikaa Pompeon lausunnon ja kehotti Yhdysvaltoja pitäytymään puolueettomuudessa.

Kiinan mukaan Pompeon esittämät syytökset ovat perusteettomia.

Lähetystön lausunnon mukaan Yhdysvaltojen ei tulisi puuttua Etelä-Kiinan merialueen itsemääräämisoikeutta koskeviin kysymyksiin.

Kiina katsoo, että lausunnoillaan Yhdysvallat "yrittää häiritä ja sabotoida alueen vakautta."

Päivitetty 14.7. klo 4.45. Lisätty Kiinan Washingtonin-lähetystön reaktio Pompeon lausuntoihin.

Lue myös:

Kiina puhuu “kylmästä sodasta” ja Trump uhkaa Kiinaa – Tutustu tästä 5 tulenarkaan tapaukseen, joissa suurvaltojen voimamittelön kiihtyminen näkyy Aasiassa