Hyppää sisältöön

Puolan vaaleja leimasivat vaalitarkkailijoiden mukaan vihamielinen kampanjointi ja valtiollisen median puolueellisuus

Tarkkailijat kritisoivat Puolaa jo kesäkuussa siitä, että valtion tv-kanava oli näkyvästi istuvan presidentin puolella.

Puolan istuva presidentti Andrezj Duda voitti täpärästi sunnuntain presidentivaalit. Kuva: Darek Delmanowicz / EPA

Puolan presidentinvaaleja sävyttivät puolueellisuus ja vihamielisyys, raportoivat kansainväliset vaalitarkkailijat maanantaisessa lausunnossaan.

Istuva presidentti Andrzej Duda peittosi sunnuntaina presidentinvaalin toisella kierroksella vastaehdokkaansa Rafał Trzaskowskin. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) (siirryt toiseen palveluun) tarkkailijoiden mukaan ehdokkaat saivat kampanjoida vapaasti, eikä äänestysjärjestelyissä havaittu puutteita.

Kampanja kuitenkin kärjistyi tarkkailijoiden mukaan toisella kierroksella entistä hyökkäävämmäksi etenkin Trzaskowskia kohtaan. Negatiivista kampanjointia ja loanheittoa esiintyi molemmin puolin, ja kannattajien yhteenotot kärjistyivät ajoittain väkivaltaisiksi. Poliitikkoihin ja toimittajiin kohdistui myös uhkauksia.

Tarkkailijat kritisoivat Puolaa jo kesäkuussa siitä, että valtion tv-kanava oli näkyvästi istuvan presidentin puolella. Sekä kyseisellä kanavalla että Dudan kampanjassa käytettiin myös homofobista, muukalaisvihamielistä ja juutalaisvastaista retoriikkaa.

Julkisen vallan käyttäjien kampanjointia koskeva sääntely on tarkkailijoiden mukaan riittämätöntä, mikä hämärtää valtion ja puolueen eroa. Esimerkiksi pääministerin kampanjointi istuvan presidentin puolesta antoi tälle tarkkailijoiden mukaan liiallista etua.

Lue myös:

.
.