1. yle.fi
  2. Uutiset

Ennätykselliset 5,4 miljoonaa ihmistä menettänyt sairausvakuutuksensa USA:ssa pandemian seurauksena

Yhdysvalloissa sairausvakuutus on monesti yhteydessä työpaikkaan.

sairausvakuutus
Kuvassa on newyorkilaisia noutamassa ruokakasseja.
Ihmiset hakivat ruoka-avusta elintarvikkeita New Yorkin Brooklynissa huhtikuun lopussa 2020.Justin Lane / EPA

Arviolta 5,4 miljoona amerikkalaista on menettänyt sairausvakuutuksensa koronapandemian seurauksena, kertoo New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Lehti perustaa tiedon tuoreeseen Families USA -järjestön raporttiin. Siinä tarkasteltiin sairausvakuutustilannetta helmikuusta toukokuuhun.

Sairausvakuutuksen menetyksen taustalla on työttömyyden lisääntyminen, sillä Yhdysvalloissa sairausvakuutus on usein sidottu työpaikkaan.

Families USA -järjestön mukaan alkuvuonna muutamassa kuukaudessa vakuutuksensa menettäneiden määrä oli suurempi kuin se oli finanssikriisin aikaan 2008-2009, jolloin vuoden mittaisen seurantajakson aikana vakuutuksensa menetti 3,9 miljoonaa ihmistä.

Voittoa tavoittelematon ja puoluepoliittisesti sitoutumaton Families USA puhuu muun muassa edullisemman terveydenhuollon puolesta.

Koronakriisi on tehnyt muutenkin aikaisempaa näkyvämmiksi Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmän ongelmat. Maan terveydenhuoltomaksut ovat maailman korkeimpia.

Huhtikuussa tehdyn kyselyn mukaan yksi seitsemästä yhdysvaltalaisesta kertoi, ettei edes halua hakeutua koronahoitoon, koska se maksaisi liikaa.

Lue myös:

Korona jakaa Yhdysvallat tavalla, joka nolottaa jopa ammattisijoittajaa: Miljoonat jäävät työttömiksi samalla, kun varakkaiden osakesalkut lihovat

Mistä maailma puhuu -podcast: Miksi Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä on niin heikko?

Yhdysvalloissa mustia kuolee koronavirukseen suhteessa paljon enemmän kuin valkoihoisia, taustalla monta syytä etätöiden vähyydestä terveysvakuutuksen puutteisiin

Lue seuraavaksi