Lähisuhdeväkivaltaan on haettu paljon etäapua koronakevään aikana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Silti Kainuussa avioerohakemukset vähenivät, eikä Pohjois-Pohjanmaallakaan ollut eroluvuissa merkittävää kasvua.

Pohjoisen turvakodeissa on ollut pääosin täyttä kevään ja kesän aikana. Oulun ensi- ja turvakodista kuitenkin kerrotaan, että tilanne oli samantapainen jo ennen koronaikaa. Etäneuvontaa sen sijaan on pyydetty yhä enemmän. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Koronakevät näyttää tuoneen parisuhteiden ongelmia esiin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Tiiviisti perheen kanssa vietetty koronarajoitusaika on näkynyt Oulun ensi- ja turvakodin palveluihin hakeutumisena. Kasvua on ollut varsinkin etänä annetuissa neuvontapalveluissa, yksi näistä on lähisuhdeväkivaltaan liittyvä apu.

– Aika paljon reilummin on otettu yhteyksiä. On kysytty niin turvakodista kuin meidän neuvontapalveluistakin, toiminnanjohtaja Timo Peltovuori kertoo.

Ensi- ja turvakodilla on esimerkiksi chat- ja puhelinneuvontaa myös vauvatyöhön liittyen. Tällaisia palveluita on myös lisätty kevään aikana.

Lisäksi turvakodin tilat ovat olleet täynnä niin Oulussa kuin etätoimipisteessä Kajaanissakin, tosin tämä on Peltovuoren mukaan ollut tilanne jo ennen koronarajoitusten alkamistakin.

Asiakkaita on kuitenkin jouduttu aiempaa enemmän ohjaamaan lähistöllä oleviin turvakoteihin paikkojen täyttyessä. Näitä turvakoteja on muun muassa Raahessa ja Rovaniemellä.

Timo Peltovuori arvioi, että turvakotiin on saatettu jättää myös hakeutumatta, kun normaalia arjen taukoa parisuhteesta ei etätöiden aikana ole ollut, eikä myöskään siis kotoa poistumismahdollisuutta huomaamatta.

Pohjois-Pohjanmaalla koronakevät ei ole vaikuttanut merkittävästi avioerohakemusten määrään. Oulun käräjäoikeuden mukaan tammi–kesäkuussa on haettu 613 avioeroa, joka on vain 18 avioeroa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Puolestaan Kainuussa avioerohakemuksia jätettiin tammi–kesäkuun aikana 88 kappaletta, kun vuosi sitten samaan aikaan määrä oli 111 hakemusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)