1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaa-ajan asunnot

Mäntyharjun kunnanjohtaja ei usko kaupungistumisen pysähtyvän – "Meille riittäisi, että se hidastuisi"

Mökkeilijät mahdollistavat kunnan palvelutason pysymisen tavanomaista korkeammalla.

vapaa-ajan asunnot
Myynnissä olevan kesämökin avoin ovi toivottaa katselijat tervetulleeksi esittelyyn.
Kesäasukkailla on merkittävä vaikutus mökkipaikkakuntien talouteen. Kuvituskuva.Jarkko Riikonen / Yle

Mäntyharjulla on 5 800 asukasta, mutta kunnan palvelut ovat pienen kaupungin luokkaa. Tämä on kunnassa sijaitsevien 5 000 vapaa-ajanasunnon sekä tuhansien kesäasukkaiden ansiota. Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen kehaisee kunnan olevan erilailla vireä kunta.

– On laskettu, että vuodessa mökkeilijät tuovat aluetalouteen noin 35-40 miljoonaa esimerkiksi matkojen, rakentamisen ja ostosten kautta, kertoi Ylen A-studiossa maanantai-iltana haastattelussa ollut Jukka Ollikainen.

Jukka Ollikainen ei usko kaupungistumisen trendin kääntyvän, vaikka koronakevät sekä kuukausi sitten julkaistu maaseutubarometri pientä valonpilkahdusta maaseudulle antoivatkin.

– En usko kaupungistumisen trendin kääntymiseen, mutta meille riittäisi se, että se hidastuisi. Tulisi uudenlaista ajattelua ja ajatusmalleja, sanoo Jukka Ollikainen.

Noin kuukausi sitten julkaistun maaseutubarometrin mukaa (siirryt toiseen palveluun)n vajaa 40 prosenttia nuorista kaupunkilaisista näki itsensä vapaa-ajan asunnon omistajana reilun 10 vuoden päästä. Näistä nuorista noin viidesosa oli valmis muuttamaan vakituisesti maalle. Maalla asuminen yhdistettiin esimerkiksi laadukkaaseen elämään.

Välillä Suomessa nousee esille ajatus monipaikkaisuudesta (siirryt toiseen palveluun) eli virallisesti kahdella paikkakunnalla asumisesta. Edellisen kerran asiaa selvitettäessä törmättiin perustuslaillisiin ongelmiin.

– Jos monipaikkaisuus lisääntyisi, niin esimerkiksi Mäntyharjun kaltaiset paikkakunnat olisi jatkossa otettava huomioon esimerkiksi valtionosuuksissa. Muitakin tasauksen muotoja pitäisi miettiä, sanoi Helsingin Yliopiston aluesuunnittelun ja -politiikan professori Sami Moisio Ylen A-studiossa.

Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen muistuttaa, että nyt vapaa-ajanasuntoja sekä kesäasukkaiden runsasta määrää ei ole huomioitu valtion taholta millään lailla.

– Kaikilla mökkipaikkakunnilla pitää kuitenkin kesällä olla korkeampi valmius esimerkiksi terveys- ja pelastuspuolella, muistuttaa Jukka Ollikainen.

Lue seuraavaksi