Katso video: Riksapyöräkyydit tarjoavat koronakevään jälkeen ikäihmisille huumaavaa vapaudentunnetta – Helga Paavilainen: "Maistuu kympin jutulta"

Ikäihmisille suunnattu riksapyörätoiminta on levinnyt viidessä vuodessa kymmenille paikkakunnille ympäri Suomen.

ikääntyneet
Virkistystoimintaa ikäihmisille - Riksapyörät
Virkistystoimintaa ikäihmisille - Riksapyörät

Kuopiolaiselle Helga Paavilaiselle kodin pihasta lähtevä riksapyöräkyyti on niin mieluinen, että hän voisi istua kyydissä vaikka koko päivän.

– Tämähän on aivan ihana. Kyydissä voi katsella maisemia ja keskustella kuljettajan kanssa, kiittelee Paavilainen.

Hän kertoo ajatelleensa alkuun, ettei voisi lähteä pyörän kyytiin, koska pystyy itsekin kävelemään. Kaupungin tarjoama ilmainen riksapyöräkyyti antaa kuitenkin jotain muutakin.

– Pyörän kyydissä näkee paljon enemmän ja voi nauttia luonnosta aivan eri tavalla, Paavilainen kuvailee.

Kuopion polkijoiden puheenjohtaja Juha Hartikainen kyyditsee Helga Paavilaista riksapyörällä.
Kuopion polkijoiden puheenjohtaja Juha Hartikainen kuskasi riksapyörällä Helga Paavilaista Sammakkolammen ympäri Kuopion Puijonlaaksossa.Antti Karhunen / Yle

Riksapyöristä tullut osa ikäihmisten virkistystoimintaa

Suomessa ikäihmisille suunnattu riksapyörätoiminta alkoi viisi vuotta sitten Tampereelta. Lyhyessä ajassa toiminta on levinnyt koko maahan.

Nyt ikäihmiset saavat ilmaisia riksapyöräkyytejä saa jo 50 paikkakunnalla.

– Toiminta on vakiintunut ikäihmisille tutuksi ja turvalliseksi ulkoilumuodoksi, tiivistää toiminnanohjaaja Sini Hakulinen Kuopion kaupungilta.

Riksapyöriä polkevat koulutettujen vapaaehtoisten lisäksi kuntien työntekijät. Jokainen saa tehtävään pyöräluotsin koulutuksen.

Kuopiossa riksapyörätoiminta aloitettiin reilu kaksi vuotta sitten ja nyt eri puolilla kaupunkia liikkuu jo neljä riksapyörää ikäihmisiä ilahduttamassa. Pyöriä kuljettavat kesäisin muun muassa kesätyöntekijät ja vapaaehtoiset.

– Tähtäimessä on laajentaa ikäihmisten elinpiiriä fillarimatkan verran. Tässä on superpaljon monia hyviä asioita, jotka edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia, kertoo Hakulinen.

Pyörällä kaiken ikää (siirryt toiseen palveluun) -toiminta sai alkunsa kahdeksan vuotta sitten Tanskassa, mistä se on levinnyt moniin maihin.

Riksapyörien kyytiin pääsevät ilmaiseksi niin vanhustenhoivan ja kotihoidon piiriin kuuluvat ikäihmiset kuin kotona asuvatkin.

Kuopion kaupungin toiminnanohjaaja Sini Hakulinen.
Toiminnanohjaaja Sini Hakulinen Kuopion kaupungilta kertoo, että riksapyöräkoulutuksen on käynyt jo noin 100 vapaaehtoista tai kaupungin työntekijää.Antti Karhunen / Yle

Keino päästä liikkumaan omaa pihapiiriä kauemmaksi

Itä-Suomen yliopistolla ikäihmisten yksinäisyyttä ja sosiaalisia suhteita tutkivan Elisa Tiilikaisen mukaan riksakyydeillä voi olla ikäihmisille suuri merkitys.

– Riksakyyti voi olla osalle ainoa keino päästä liikkumaan omaa pihapiiria kauemmaksi. Samalla pääsee nauttimaan pyöräilystä, ulkoilmasta ja muiden seurasta, Tiilikainen sanoo.

Koronakevään jälkeen kyydin merkitys on korostunut entisestään. Palvelutaloissa asuvat ovat eläneet hyvin rajoitettua elämää ja kotona asuvien kevät meni karanteeninomaisissa olosuhteissa.

– Harrastukset ja muu yhteisöllinen toiminta oli tauolla, joten moni oli aiempaa enemmän yksin, pohtii Kuopion polkijoiden riksatoiminnan yhteyshenkilönä toimiva Tiilikainen.

Myös kuopiolainen Helga Paavilainen sanoo riksapyöräkyydin merkityksen korostuvan koronakevään jälkeen.

– Nyt se maistuu ihan kympin jutulta, kun ollut semmoista töpöttelyä, iloitsee Paavilainen.

Lue lisää:

Vanhukset ovat tutkitusti yksinäisimpiä, korona vain nosti asian esiin – Sirkka Kurkela, 76, tutkii pörssikursseja ja soittaa kahta radiota

Koronan uuvuttamia ikäihmisiä houkutellaan Riihimäellä ulos kahvin ja pullan voimalla: "Ihmiset alkoivat mennä huonompaan kuntoon"

Keskustele aiheesta 17.7.2020 klo 23 saakka.