1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Edessä pitkä evakko – Jyväskylän Palokan tulipalossa kotinsa menettäneet saattavat tarvita korvaavaa majoitusta jopa vuodeksi

Pahimmin vaurioituneen talon asukkaille pyritään löytämään korvaava majoitus viimeistään ensi viikon kuluessa, kerrotaan taloa pyörittävästä yhdistyksestä.

tulipalot
Palaneen talon tuhoutuneita kattorakenteita.
Asukkaat eivät ole vielä päässeet asuntoihinsa tarkastamaan tulipalon aiheuttamia tuhoja. Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskylän Palokan senioritalojen perjantaisesta tulipalosta evakuoitiin 168 ihmistä. Osa heistä saattaa olla väliaikaismajoituksessa pitkään.

– Meidän talossamme asui 70 ihmistä. Tällä hetkellä arvio on, että rakennuksen korjaaminen tulee kestämään ainakin vuoden, sanoo Varttuneiden asumisoikeusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Olavi Niemi.

Yhdistyksen rakennus on palossa pahiten vaurioitunut.

Niemen mukaan kaikilla on tällä hetkellä jonkinlainen tilapäismajoitus, mutta sen tilalle haetaan pysyvämpää väliaikaista. Yhdistyksellä on joitakin omia tyhjiä asuntoja, mutta ei kaikille.

Tavoitteena on, että asunnot olisivat tiedossa ensi viikolla.

– Kaikki eivät ilmeisesti meidän apuamme kaipaa, vaan osa on hakeutunut tai hakeutuu omatoimisesti asumaan esimerkiksi perheensä puitteissa tai muilla ratkaisuilla, Niemi sanoo.

Kaikkia ei ole tavoitettu

Kaikkia asukkaita ei ole vielä edes tavoitettu, sillä puhelimet ja muut yhteydenpitovälineet jäivät palaneeseen rakennukseen. Sinne ei sortumisvaaran vuoksi saa mennä.

– Se vaikuttaisi tällä hetkellä eniten huolestuttavan, että omaisuus on siellä sisällä.

Suomen Punainen Risti kerää muun muassa latureita, sillä vaikka puhelin olisikin tullut mukaan, laturi luultavasti ei.

Asukkaiden tunnelmat ovat Niemen mukaan tilanteeseen nähden rauhalliset.

– Olin paloyönäkin paikalla, ja yllättävän rauhallisesti silloin jo tilanteeseen suhtauduttiin.

"Ihan mahdoton tilanne"

Neljää senioritaloa pyörittävälle, noin 400 ihmistä majoittavalle Varttuneiden asumisoikeusyhdistykselle tulipalo on tyrmäävä isku.

– Ihan mahdoton tilanne. Kaikki meidän rakennuksemme olemme yrittäneet rakentaa parhaiden asiantuntijoiden ja hyvämaineisten rakennusliikkeiden avulla, ja kaikkia viranomaisohjeita on noudatettu. Kaikki rakennukset on sprinklattukin, mikä ei ole kovin yleistä. Sitten tapahtuu tällaista.

Tämän hetken käsitys on, että palo sai alkunsa ylimmän kerroksen parvekkeella poltetusta kynttilästä.

Onnettomuustutkintakeskus selvittää palon poikkeuksellista leviämistä. Otkesin johtava tutkija Kai Valonen sanoi Ylelle eilen, että palot eivät yleensä leviä näin kauas syttymispaikastaan.

Otkesin mukaan palo levisi pitkin parvekkeiden rakenteita.

– Ei tätä voi käsittää. Mutta hyvä, että Onnettomuustutkintakeskus tutkii tapauksen, että nähdään, miten näin pääsi käymään, Niemi sanoo.

Lue lisää:

Kukaan ei vielä tiedä, milloin senioritalon tulipalon vuoksi evakuoidut pääsevät koteihinsa

Otkes: Jyväskylän hurja kerrostalopalo kulki parvekerakenteita pitkin - johtava tutkija: " Tuli levisi poikkeuksellisen kauas lähteestään"

"Todennäköisesti moni on menettänyt kaiken" - Palokan kerrostalopalosta evakuoiduille kerätään nyt muun muassa kännykkälatureita

Otkes aloittaa tutkinnan Jyväskylän senioritalon palosta - poliisin mukaan palo lähti kynttilästä

Jyväskylän senioritalon palossa kotinsa menettäneet yrittävät toipua järkytyksestä ja järjestää elämäänsä - "Ehdin ottaa mukaan kännykän ja viisi euroa"

Yle seurasi: Jyväskylässä kerrostalossa illalla alkanut tulipalo levisi yllättäen viereiseen rakennukseen - sammutus- ja raivaustyöt jatkuvat aamuun asti

Lue seuraavaksi