Salaiset kirjeet julki: Kuningatarta ei varoitettu etukäteen Australian pääministerin historiallisista potkuista

Asiakirjojen mukaan hovin edustaja ja Australian kenraalikuvernööri olivat tosin keskustelleet mahdollisuudesta kaataa hallitus.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip tapasivat Australian kenraalikuvernöörin John Kerrin vuonna 1977. Kuvan tiedoissa ei mainita, missä se on otettu. Kuva: Lehtikuva

Australiassa julkaistiin tiistaina kuningatar Elisabetin henkilökohtaisen sihteerin ja Australian kenraalikuvernöörin välistä salaista kirjeenvaihtoa 1970-luvulta.

Julkistus tuo valoa siihen, missä määrin brittihovi oli osallinen kiisteltyyn Australian keskustavasemmistolaisen hallituksen syrjäyttämiseen vuonna 1975.

Asiakirjat paljastavat, että kuningattaren esikunta vakuutti Australian-edustajalleen kenraalikuvernööri John Kerrille tällä olevan valta kaataa maan hallitus.

Esikunta ilmoitti asiasta kirjeellä viikkoa ennen kuin Kerr toteutti marraskuussa 1975 poikkeuksellisen manööverin, joka aiheutti poliittisen kriisin Australiassa.

Kerr hajotti pääministeri Gough Whitlamin Australian työväenpuolueen johtaman hallituksen 11. marraskuuta 1975.

Kuningatar on edelleen Australian valtionpäämies, vaikka maa itsenäistyi vuonna 1901.

Australian entinen pääministeri Gough Whitlam kuvattuna kesäkuussa 1977. Kuva: AOP

Kenraalikuvernöörin tekemän peliliikkeen tarkoituksena oli laukaista umpikujaan ajautunut poliittinen tilanne, jossa oppositioenemmistöinen senaatti kieltäytyi hyväksymästä hallituksen budjettiesitystä.

Kirjeet kertovat myös, että kenraalikuvernööri John Kerr ei kertonut kuningatar Elisabetille etukäteen pääministerin erottamisesta.

Kerr on ainoa kenraalikuvernööri, joka on erottanut Australian pääministerin. Tekoa pidetään yhtenä Australian historian polarisoivimmista poliittisista tapahtumista.

Australian kansallisarkiston pääjohtaja David Ficker puhui vuosikymmeniä salassa pidettyjen niin sanottujen palatsikirjeiden julkistamistilaisuudessa Canberrassa 14. heinäkuuta 2020. Kuva: Lukas Coch / EPA

Palatsikirjeet valottavat kulissien takaisia tapahtumia

Australian kansallisarkisto julkaisi tiistaina yli 1 200 sivua asiakirjoja ja lehtileikkeitä, jotka tunnetaan nimellä Palatsikirjeet. Dokumentit ovat peräisin elokuun 1974 ja joulukuun 1977 väliltä. Monet kirjeistä käsittelivät Whitlamin kiistanalaista tapausta.

Julkaisua edelsi neljä vuotta kestänyt oikeustaistelu. Toukokuussa oikeus päätti, että kirjeitä ei voi pitää salaisina loputtomasti.

Asiakirjoista selviää, että Kerr ja Buckinghamin palatsi keskustelivat Australian poliittisesta kriisistä ja Kerrin roolista siinä kahden kuukauden ajan ennen Whitlamin erottamista pääministerin tehtävästä.

Buckinghamin palatsin lähettämä kirje on merkitty tekstillä henkilökohtainen ja salassa pidettävä. Asiakirja oli esillä niin sanottujen palatsikirjeiden julkistamistilaisuudessa Canberrassa 14. heinäkuuta 2020. Kuva: Lucas Coch / EPA

Syyskuun 12. päivä 1975 Kerr kirjoitti kuningattaren henkilökohtaiselle sihteerille Martin Charterisille, että hän pitää mielensä avoinna perustuslaillisten kysymysten suhteen.

– Jos pääministeri ja opposition johtaja joutuvat taisteluun, jossa senaatti on torjunut budjetin ja pääministeri kieltäytyy suosittelemasta hallituksen hajottamista, silloin minun roolini vaatii huolellista harkintaa, Kerr kirjoitti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Charteris kehui myöhemmin Kerriä tämän lähestymistavasta.

– Se tosiasia, että sinulla on valtuudet, tunnustetaan. Mutta on myös selvää, että käytät niitä vain viimeisenä oljenkortena, ja silloinkin vain perustuslaillisista etkä poliittisista syistä, Charteris kirjoitti AFP:n mukaan.

Kuningattaren sihteeri oli tyytyväinen Kerrin toimintaan

Erään asiakirjan mukaan kenraalikuvernööri John Kerr ilmoitti kuningattarelle pääministeri Whitlamin syrjäyttämisestä myöhemmin samana päivänä, kun hän oli antanut käskyn hallituksen hajottamisesta 11. marraskuuta 1975.

– Päätin ryhtyä toimeen ilmoittamatta palatsille etukäteen, koska perustuslain mukaan vastuu on minun. Mielestäni oli parempi, että Hänen majesteettinsa ei tiedä etukäteen, Kerr kirjoitti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Päivä Whitlamin potkujen jälkeen Charteris onnitteli Kerria tämän arvostelukyvystä ja kuningattaren aseman huomioimisesta.

Kerr nimitti oppositiojohtaja Malcolm Fraserin väliaikaiseksi pääministeriksi Whitlamin tilalle. Päätös aiheutti sekasortoa ja protesteja Canberrassa. Myöhemmin Fraserin johtama Australian liberaalipuolue voitti vaalit äänivyöryllä.

Kuningatar Elisabetia esittävä patsas on sijoitettu Australian parlamentin edustalle Canberrassa. Kuva: Lucas Coch / EPA

Historioitsija pitää kirjeiden poliittisuutta yllättävänä

Palatsikirjeiden julkaiseminen on voitto pääministeri Gough Whitlamin elämänkerran kirjoittaneelle historioitsija Jenny Hockingille. Hän taisteli vuosien ajan oikeudessa päästäkseen käsiksi kyseisiin asiakirjoihin.

Kansallisarkisto kieltäytyi julkaisemasta dokumentteja, koska kirjeenvaihto oli ollut yksityistä. Liittovaltion oikeus tuki kansallisarkiston tulkintaa, mutta korkein oikeus päätyi asiakirjojen julkaisun kannalle.

Hocking sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että kirjeenvaihdon poliittinen luonne oli yllättävä ottaen huomioon vaatimuksen, jonka mukaan perustuslaillisen monarkian johtajan täytyy pysyä puolueettomana.

Historioitsija arvioi, että asiakirjoissa pöyristyttävää oli keskustelu kenraalikuvernöörin valtuuksista, koska niiden olemassaolo Australiassa on erittäin kiistanalainen asia oikeusoppineiden ja politiikan tutkijoiden keskuudessa.

Australian entinen pääministeri Gough Whitlam (2. vas.) ja hänen elämäkertansa kirjoittanut Jenny Hocking kirjan julkistustilaisuudessa 6. marraskuuta 2008. Kuva: Paul Miller / EPA

Australialaiset kuningashuoneen vastustajat ovat pitkään epäilleet, että hovi oli osallinen Whitlamin syrjäyttämiseen. He vaativat, että Australian pitäisi erota monarkiasta.

Historioitsijat käyvät nyt asiakirjoja läpi saadakseen selville, yrittikö Britannian hallitus vaikuttaa tapahtumiin entisessä siirtokunnassaan.

Tutkijat haluavat myös selvittää, oliko kuningattarella, prinssi Charlesilla tai kuninkaallisten neuvonantajilla mahdollisesti jokin rooli Whitlamin hallituksen kaatamisessa.

Työväenpuolueen johtaja haluaa kotimaisen valtionpäämiehen

Australian työväenpuolueen nykyinen johtaja Anthony Albanese katsoo, että vuoden 1975 kriisi lujitti tarvetta korvata britannialainen monarkki valtionpäämiehenä.

– Mielestäni se on vitsaus luonteellemme kansakuntana, että demokraattisesti valittu hallitus erotettiin, Albanese sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Oppositiojohtaja Anthony Albanese puhui tiedotustilaisuudessa Australian parlamentissa Canberrassa 16. lokakuuta 2019. Kuva: Lukas Coch / EPA

Albanesen mukaan kenraalikuvernöörin tapa asettaa itsensä Australian kansan yläpuolelle vahvisti tarvetta australialaiselle valtionpäämiehelle.

Vuonna 1999 australialaiset torjuivat tasavaltaan siirtymisen kansanäänestyksessä.