1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tietosuoja

Tietosuojaongelma kaupparekisterin tietopalvelussa, 144 henkilön tiedot näkyneet virheellisesti

Tapauksesta on tehty ilmoitus tietosuojavaltuutetulle.

Virhe on PRH:n mukaan saatu korjattua 8. heinäkuuta ja PRH kertoo ottaneensa yhteyttä ihmisiin, joita tietosuojaongelma koskee. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

144 ihmisen henkilötietoja on näkynyt virheellisesti asiakkaille kaupparekisterin Virre-tietopalvelussa, kertoo Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Henkilötietoja ja yritysten edunsaajatietoja on näkynyt asiakkaille, jotka ovat käyttäneet tietopalvelun pikahakua kaupparekisteri-ilmoitusten hakemiseen. Asiakirjat ovat olleet esimerkiksi kaupparekisteriotteita, henkilötietolomakkeita ja muutamissa tapauksissa myös passikopioita.

PRH:n mukaan vika johtui ohjelmistovirheestä. Vikatilanne alkoi jo kesäkuun 16. päivä, mutta se huomattiin vasta 6. heinäkuuta. Palvelu suljettiin heti.

Virhe on PRH:n mukaan saatu korjattua 8. heinäkuuta ja PRH kertoo ottaneensa yhteyttä ihmisiin, joita tietosuojaongelma koskee.

Tapauksesta on tehty ilmoitus tietosuojavaltuutetulle.

Kaupparekisterissä on lähes 1,6 miljoonan ihmisen henkilötiedot. Tietopalvelun asiakkaille lähtee päivittäin tuhansia yritystietoja. Henkilötunnuksia lukuun ottamatta kaupparekisterin tiedot ovat pääsääntöisesti julkisia.