Rovaniemellä yli sata altistunut koronavirukselle – tyttären käynti Hoplopissa pisti Miia Karjalaisen koko perheen kesälomasuunnitelmat uusiksi

Yli 30 henkilöä on ottanut yhteyttä terveydenhuoltoon oltuaan Rovaniemen Hoplopissa samaan aikaan kuin tartunnan saanut lapsi.

koronavirus
Koronaviruksen testausta terveyspalveluyritys Terveystalon Leppävaaran lääkärikeskuksessa Espoossa 1. huhtikuuta 2020.
Altistuneista henkilöistä 74 liittyy Poropolun päiväkotiin, 10 tartunnan saaneen päiväkotilapsen lähipiiriin muun muassa seikkailupuisto Hoplopissa ja lisäksi 26 Puolustusvoimiin. Kuvituskuva.Jussi Nukari / Lehtikuva

Viimeisimpien tietojen mukaan Rovaniemellä on yli sata ihmistä, jotka ovat altistuneet koronavirukselle viime viikolla todettujen kolmen tartunnan vuoksi, kertoo Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas. Kaikki altistuneet on asetettu 14 vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

Altistumisista 74 liittyy Poropolun päiväkotiin ja 10 tartunnan saaneen päiväkotilapsen lähipiiriin. Osa altistumisista tapahtui viime viikolla Rovaniemen Hoplopissa, sillä koronatartunnan saanut lapsi vieraili siellä keskiviikkona kello 11–15.

Tähän joukkoon kuuluu rovaniemeläisen Miia Karjalaisen tytär. Vanhempien työviikon ajaksi lapsille piti keksiä tekemistä, joten tytär vietiin touhuamaan aktiviteettikeskukseen.

– Käymme Rollohallissa tai Hoplopissa noin pari kertaa vuodessa, nyt sattui huono päivä, harmittelee Miia Karjalainen.

Karanteeniin on määrätty vain seikkailukeskuksessa vieraillut tytär. Käytäntö ihmetyttää äitiä. Hän ajattelee, että karanteenin on koskettava koko perhettä.

– Ei tätä tautia saada loppumaan, jos muu perhe elää luvatulla normaalilla tavalla. Lisäksi kuka haluaa ottaa muun perheen kylään, kun yksi odottaa koronatestin tulosta ja jää silti vielä jännittämään, tuleeko oireita.

Vaikka koko perhe on ainakin toistaiseksi oireeton, ei se tilannetta helpota, päinvastoin, kertoo juuri kesälomansa aloittanut Karjalainen.

– Oireettomuus pelottaa. Pitääkö käydä itse testissä loppulomasta? Uskaltautuuko töihin tartuttamaan muita oireettomana, Karjalainen pohtii.

Hoplopista yli 30 yhteydenottoa

Terveysviranomaiset ovat pyytäneet kaikkia silloin paikalla olleita ihmisiä ilmoittautumaan, jotta voidaan selvittää heidän tilanteensa. Tarvittaessa heidät ohjataan koronatestiin.

Markku Broaksen mukaan yli 30 henkilöä on toistaiseksi ottanut yhteyttä Rovaniemen terveyskeskukseen tai muuhun terveysviranomaiseen. Broas uskoo, että heitä ilmoittautuu vielä lisää.

Altistusten vuoksi Rovaniemen Poropolun päiväkoti on nyt suljettu kokonaan 27.7 saakka.

Päiväkodin tartunnan seurauksena altistuneiden 74 ihmisen lisäksi 26 muuta altistunutta henkilöä toimivat Puolustusvoimissa ja siihen liittyvässä harrastustoiminnassa.

Puolustusvoimissa on testattu myös 32 muuta henkilöä, jotta saataisiin selville viimeviikkoisten tartuntojen lähde.

Infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että toistaiseksi tartuntaketjun lähde ei ole selvinnyt. Kolmen viime viikolla todetun tapauksen lisäksi ei ole löytynyt muita koronatartuntoja laajasta testaamisesta huolimatta.

Uutiset Rovaniemen tartunnoista ja altistumisista ovat saaneet rovaniemeläiset muutoinkin aktivoitumaan koronatesteissä. Kun kesäkuussa arkipäivisin koronatestissä kävi 20–30 henkilöä, viime viikon loppupuolella testissä kävi yli sata ihmistä päivässä.

Lue lisää:

Olitko Rovaniemen HopLopissa keskiviikkona 8.7. klo 11–15? Ota yhteyttä terveyskeskukseen

Poropolun päiväkoti suljetaan varotoimenpiteenä kahdeksi viikoksi – päiväkodissa on todettu toinen koronavirustartunta

Rovaniemen uudet koronatapaukset johtivat karanteeneihin Poropolun päiväkodissa ja Puolustusvoimissa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus