1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Varsinais-Suomi

Saariston romunkeräyskampanjassa kerättiin ennätysmäärä jätettä – koronakevät vauhdittanut jätehuoltoa maalla ja merellä

Saariston keräyskampanja keräsi ennätyspaljon romua saaristosta. Samalla myös mantereen jäteasemilla on käynyt reilusti väkeä

Kuva: Lounais-Suomen jätehuolto

Saariston romunkeräyskampanjassa kerättiin ennätysmäärä tavaraa. Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoalus Roope kerää perinteisessä keräyksessä saariston asukkailta maksutta esimerkiksi sähkölaitteita, metalliromua ja rakennusjätettä.

PSS ry:n ja Lounais-Suomen jätehuollon järjestämä romunkeräys keräsi Paraisilta ja Kemiönsaaresta 52 000 kiloa jätettä.

Saariston asukkaat toivat keräykseen metalliromua yhteensä 36 460 kiloa. Sähkölaitteita kertyi tänä vuonna 4 611 kiloa ja vaarallisia jätteitä 2 539 kiloa. Akkuja 3 373 kilon edestä ja rakennus- ja siivousjätettä 4 380 kiloa.

Kokonaismäärä saariston jätekeräyksessä oli yli 10 000 kiloa viime vuotta suurempi. Yhtenä syynä järjestäjät pitävät koronavirusta ja mökeillä vietettyä lämmintä kesäkuuta. Ihmiset ovat viettäneet aikaa kotona nurkkiaan siivoten.

Koronakevät vauhditti jätehuoltoa

Saariston romukampanjan lisäksi sama jätehuollon ruuhka näkyi keväällä myös jäteasemilla. Alkuvuoden aikanana Lounais-Suomen jätehuollon asemilla on käynyt noin 147 tuhatta asiakasta. Kasvua edellisvuoteen tuli yli neljännes.

Lounais-Suomen jätehuollon palvelusuunnittelija Marko Kokkonen kertoo, että välillä asiakasmäärää on jouduttu rajoittamaan virusturvallisuuden vuoksi.

– Olemme välillä joutuneet rajoittamaan asiakasmääriä Turun Topinojan lajitteluasemalla. Normaalisti käytössä on kaksi kuormantarkistuskaistaa ja nyt olemme menneet yhdellä, Kokkonen sanoo.

Yleisin jäte, jota asemille tuodaan on Kokkosen mukaan polttokelpoinen jäte, mutta kasvussa on selkeästi ollut nyt elektroniikka-, sekä puu- ja metallijäte.