Hyppää sisältöön

Päivi Räsänen: Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan puheista, joita ei tv-ohjelmassa sanottu – "Tutkintapyynnössä esitetään muistinvaraisia sitaatteja"

Kansanedustaja Päivi Räsästä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan aloitettavaksi viime maaliskuussa. Räsänen kuvattiin eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 26. kesäkuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) mukaan valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen teki hänen puheistaan tutkintamääräyksen poliisille tarkastamatta tv-ohjelmaa, josta rikosepäilyssä on kyse.

Räsänen sanoo tiedotteessa, että Toiviainen määräsi 5. maaliskuuta esitutkinnan hänen esiintymisestään Maria Veitola yökylässä -ohjelmassa vuonna 2018. Epäily koskee kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Poliisi oli tehnyt aiemmin päätöksen, ettei tutkintapyynnön väittämien pohjalta ole tarpeen käynnistää esitutkintaa ja ettei rikosta ole tapahtunut. Tapauksesta kertoi aiemmin MTV Uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Tutkintapyynnön mukaan Räsänen olisi tv-ohjelman jakson aikana sanonut, että "homoseksuaalisuus on psykoseksuaalisen kehityksen psykopatologinen häiriö" ja että "homoseksuaalisuudessa on kyse perversioista". MTV:n mukaan jaksossa ei kuitenkaan sanottu näin.

– Hämmästyttävintä tässä tapauksessa on, että tutkintapyynnössä esitetään väitteitä lausumistani, joita en ole edes sanonut koko ohjelmassa, Räsänen sanoo tiedotteessa.

– Ihmettelen sitä, että valtakunnansyyttäjä teki tutkintamääräyksen poliisille tarkastamatta ohjelmaa. Yksityisen kansalaisen tekemässä tutkintapyynnössä esitetään muistinvaraisia sitaatteja, joita ei löydy ohjelmasta lainkaan, Räsänen jatkaa.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen ei halunnut kommentoida asiaa Ylelle tiistaina.

Muitakin rikosepäilyjä kesken

Entinen sisäministeri Räsänen on epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan myös seksuaalivähemmistöjä koskevista kirjoituksistaan.

Rikosepäilyt koskevat Räsäsen viimekesäistä tviittiä Helsinki Pride -tapahtumasta sekä Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemaa kannanottoa, jossa Räsänen muun muassa väittää, että nykyinen seksuaalikasvatus yhdistettynä homoseksuaalisuuden hyväksyntään saattaa avata väylän seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Jälkimmäisen kirjoituksen osalta poliisi oli aiemmin päättänyt, ettei esitutkintaa aloiteta. Valtakunnansyyttäjä Toiviainen kuitenkin määräsi esitutkinnan aloitettavaksi.

Helsinki Pride -tviittiä ja vuoden 2004 kirjoitusta koskevat rikosepäilyt ovat jo siirtyneet syyteharkintaan. Tutkinnanjohtaja Teemu Jokinen Helsingin poliisista kertoo STT:lle, että vuoden 2004 kirjoitusta koskeva epäily lähetettiin syyteharkintaan viime viikolla.

Asiassa epäillään kahta ihmistä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen tviitissä tai vuoden 2004 kirjoituksessa.

Lue myös:

.
.