1. yle.fi
  2. Uutiset

Kajaanilaisyrittäjä ihmettelee "pillidirektiiviä" – kierrätyksestä huolimatta kalastustarvikkeille tulee erillinen jätteenkeräys

Yrityksessä valmistetaan käsityönä noin 2 000 vaappua vuodessa.

kalastusvälineet
Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Yle

Vapaa-ajan kalastajat ovat huolestuneet muovidirektiivistä, jonka vaikutukset voivat näkyä kalastustarvikkeiden hinnassa. Tämän pillidirektiiviksikin kutsutun direktiivin täytäntöönpanon edellyttämää kansallista lainsäädäntöä valmistellaan parhaillaan Suomen ympäristöministeriössä.

Huolta alan toimijoissa herättää erityisesti se, että direktiivin mukaan vapaa-ajan kalastukseenkin pitää järjestää muovinkeräys. Keräyksen järjestäminen olisi yritysten mukaan raskas ja kallis operaatio.

– Kyllä se varmasti tulee vaikuttamaan, vaikka kierrätän jo nyt rikkoutuneet vaaput. Niistä otetaan irti kaikki, mistä pystyy valmistamaan uutta, sanoo kajaanilainen yrittäjä Tuomas Tolonen.

Tolosen yritys valmistaa käsityönä noin 2 000 vaappua vuodessa. Vaikka vaaput kestävät useita vuosia, saavat ne joskus ottaa osumaa esimerkiksi kiviin.

– Yleensä rikki menee uintilevy, joka on muovia. Vaihdan sen uuteen, ja rikki menneen sulatan ja käytän vaapun pohjustukseen ja lakkaukseen, Tolonen kertoo.

Tolosen mukaan kalastajat ovat siistiä porukkaa eikä Kajaanin lähialueilla tai rannoilla ole yleensä ole muovia tai muutakaan roskaa. Uistimia on todennäköisesti enemmän järvien ja jokien pohjassa kuin rannoilla.

– On vaikea kalastaa niin, ettei niitä jää ikinä pohjaan. Se on valitettavaa, mutta kuuluu kalastukseen, Tolonen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi