Yhdysvallat otti tiukan linjan Kiinan aluevaatimuksiin Etelä-Kiinan merellä – Suomalaisprofessori: Suuri muutos aiempaan

Etelä-Kiinan meri on yksi maailman kiistellyimmistä alueista.

Etelä-Kiinan meri
Yhdysvaltain laivastoa Etelä-Kiinan merellä heinäkuussa 2020.
Yhdysvaltain laivastoa Etelä-Kiinan merellä heinäkuussa 2020. Kiinan lisäksi alue on strategisesti merkittävä myös Yhdysvalloille. MC3 Jason Tarleton / US Navy Office of Information

Kauppasota, korona-ajan sanasota, pakotteet. Yhdysvaltain ja Kiinan kiristyneet välit kiristyivät entisestään maanantaina, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä laittomiksi.

– Tämä on suuri muutos Yhdysvaltojen aikaisempaan linjaan, arvioi kansainvälisen politiikan professori Juha Vuori Tampereen yliopistosta.

Lue myös: Kiina puhuu “kylmästä sodasta” ja Trump uhkaa Kiinaa – Tutustu tästä 5 tulenarkaan tapaukseen, joissa suurvaltojen voimamittelön kiihtyminen näkyy Aasiassa

Nyt Pompeo väläytteli jopa mahdollisuutta, että Yhdysvallat tulisi yhä selkeämmin tukemaan muiden Kaakkois-Aasian maiden oikeuksia Etelä-Kiinan merellä. Voit lukea lisää Pompeon lausunnosta tästä jutusta.

Vuori muistuttaa, että aiemmin Yhdysvallat on kommentoinut Kiinan toimia Etelä-Kiinan merellä neutraaliin sävyyn. Yhdysvallat ei myöskään ole aiemmin ottanut kantaa yksittäisiin aluekiistoihin.

Kiina kehottikin vastauksessaan Yhdysvaltoja pitäytymään puolueettomuudessa.

Yhdysvallat ei ole ratifioinut sopimusta

Kiinan mielestä miltei koko merialue, arviolta 90 prosenttia, kuuluu sille. Kiina perustelee kantaansa historiallisilla syillä. Kansainvälinen yhteisö on asiasta toista mieltä. YK:n merioikeusyleissopimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun)merialue kuuluisi muun muassa Vietnamille, Malesialle ja Filippiineille sopimuksessa sovittuihin talousvyöhykkeisiin vedoten.

– Kiinan reaktio on se, että Yhdysvallat ei ole näihin aluekiistoihin kytkeytyvä valtio. Yhdysvallat ei myöskään ole itse ratifioinut tätä merioikeusyleissopimusta, jonka perusteella se syyttää Kiinaa laittomuuksista, kansainvälisen politiikan professori Vuori summaa tilannetta.

Merialue on molemmille maille strategisesti merkittävä. Yhdysvaltain asemaa Etelä-Kiinan merellä on heikentänyt Filippiinien siirtyminen Kiinan vaikutuspiiriin.

Gif-animaatio Etelä-Kiinanmerellä sijaitsevista Yhdysvaltojen sotilastukikohdista.

– Yhdysvallat korostaa vapaata navigointioikeutta. Kiina taas esittää, että merialue on heidän hallinnassaan. Silloin Yhdysvallat ei olisi tervetullut alueelle.

Tilanne ollut pinnalla jo vuosia

Kansainvälisen politiikan professorin Juha Vuoren mukaan muutos Yhdysvaltain linjassa liittyy sekä pidemmän aikavälin kehitykseen että Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaaleihin.

Vuori muistuttaa, että Yhdysvallat olisi voinut reagoida tilanteeseen jo vuosia aiemmin.

Esimerkiksi vuonna 2016 YK:n pysyvä välitystuomioistuin ratkaisi Filippiinien ja Kiinan välisen aluekiistan Filippiinien hyväksi, mutta Kiina on kieltäytynyt hyväksymästä päätöstä. Voit lukea lisää aiheesta tästä jutusta.

– Tuomioistuin katsoi silloin, että Kiinalla ei ole merioikeuden puolelta mitään perustaa vaateilleen. Yhdysvallat olisi voinut tuolloin painostaa, mutta ei niin tehnyt.

Yhdysvaltain presidentinvaalit painavat vaakakupissa

Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään 3. marraskuuta. Suhteet Kiinaan ovat perinteisesti yksi vaaliteemoista. Professori Juha Vuoren mukaan on tavallista, että ensimmäistä kauttaan hakevat presidenttiehdokkaat noudattavat Kiinan suhteen kovaa linjaa.

– Yleensä ensimmäisen kauden aikana presidentit ovat huomanneet, että Kiina onkin hyvin tärkeä kumppani monissa asioissa, Vuori toteaa.

Suhteet ovat saattaneetkin lientyä kauden mittaan. Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump on tässä kohtaa poikkeus.

– Trump ei ole löysännyt otettaan, vaan lisännyt löylyä vastakkainasetteluun. Siinä mielessä se, tuleeko Trumpille toinen kausi vai ei, on Kiina-suhteiden kannalta erittäin oleellinen kysymys.

Lue myös:

USA:n ulkoministeri kutsui Kiinan aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä laittomiksi – Kiinan mukaan USA sabotoi alueen vakautta

Kiinan ja Yhdysvaltojen nokkapokka on kamppailua maailman johtajuudesta – "Maiden välinen neuvotteluhenki puuttuu", sanoo vanhempi tutkija Elina Sinkkonen

Kiinalaiskenraalilta kova uhkaus: Voimme hyökätä Taiwaniin, jos muu ei auta estämään itsenäisyyttä

Kiina väittää lopettaneensa saarien haalimisen: "Kuka muka rakentaa?"

Lähteet: AFP, Reuters