1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vakoilu

Katalaanijohtaja epäilee Espanjan valtiota vakoilusta – kybertutkijoiden mukaan Roger Torrentin puhelimessa oli vakoiluohjelma

The Guardian ja El País -lehtien selvityksen mukaan vakoilun kohteena oli myös kaksi muuta Katalonian itsenäisyysaktivistia.

Katalonian alueparlamentin puhemies Roger Torrent marraskuussa. Kuva: Quique Garcia / EPA

Katalonian alueparlamentin puhemiestä Roger Torrentia on varoitettu siitä, että hänen puhelintaan vakoiltiin viime vuonna, kertovat brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja espanjalainen El País (siirryt toiseen palveluun).

The Guardianin ja El Paísin yhteisen selvityksen mukaan myös kaksi muuta katalanijohtajaa oli salakuuntelun kohteena.

Ei ole tiedossa, kuka Torrentia olisi vakoillut, mutta hän itse epäilee Espanjan valtiota. Kyseistä vakoiluohjelmaa myydään vain hallituksille ja turvallisuuspalveluille terroristien ja muiden rikollisten jahtaamista varten.

Kyseessä on israelilaisen NSO-yhtiön kehittämä vakoiluohjelma Pegasus, joka pystyttiin ilmeisesti asentamaan puhelimeen WhatsApp-viestisovelluksessa olleen haavoittuvuuden kautta. Torrentia varoitti vakoiluohjelmasta kyberturvallisuusyhtiö, joka tutki asiaa WhatsAppin puolesta.

Euroopan maiden ei tiedetä käyttäneen Pegasusta

Vakoiluohjelmalla oli pääsy kaikkeen puhelimessa, niin sähköposteihin, tekstiviesteihin kuin valokuviinkin. Ohjelma pystyi laittamaan päälle puhelimen äänittäjän ja kameran, jolloin puhelimesta tuli salakuuntelulaite.

WhatsApp uskoo, (siirryt toiseen palveluun)että kyberhyökkäys tapahtui parin viikon aikana huhti–toukokuussa 2019. Kaikkiaan Pegasus-vakoiluohjelma uskotaan ujutetun eri maissa 1 400 ihmisen puhelimeen. Satakunta on julkisuuden henkilöitä, muun muassa toimittajia Intiassa, ihmisoikeusaktivisteja Marokossa sekä hallituksen edustajia.

WhatsApp on haastanut NSO:n oikeuteen kyberhyökkäyksestä.

Torrent uskoo, että häntä on vakoillut Espanjan valtio, ja todennäköisesti ilman oikeuden valtuutusta. Katalonian johdolla on ollut Espanjan johtoon vuosia kireät välit katalaanien itsenäistymispyrkimysten takia.

Torrent huomauttaa, että poliitikkojen vakoileminen tuntuu demokratiassa väärältä. Lisäksi on moraalitonta käyttää suuria määriä julkisia varoja ohjelmaan, jota voidaan käyttää poliittisten toisinajattelijoiden vainoamiseen, hän huomauttaa.

Tähän asti ei ole ollut tiedossa, että mikään Euroopan maa olisi käyttänyt Pegasusta.

Espanja kiistää laittomuudet, Torrent vaatii tutkintaa

Espanjan tiedustelupalvelu ei kommentoi The Guardianille ja El Paísille suoraan kysymyksiä, jotka liittyvät NSO:n vakoiluohjelmaan. Se kuitenkin korostaa toimivansa täysin lain puitteissa ja huomauttaa, että sen toimintaa valvoo korkein oikeus.

Espanjan pääministerinkanslia sanoo, ettei hallituksella ole tietoa Torrentin ja kahden muun katalaaniaktivistin puhelinten hakkeroinnista. Kanslia korostaa, että puhelimiin kohdistettuja operaatiota tehdään ainoastaan oikeuden luvalla.

Torrentin lisäksi katalonialaisaktivisteista vakoilun kohteeksi epäillään joutuneen entisen katalaanikansanedustajan Anna Gabrielin. Gabriel on paennut Espanjasta Sveitsiin, koska Espanjassa hänen väitetään olevan yksi laittomaksi julistetun Katalonian itsenäisyyskansanäänestyksen järjestäjistä.

Toinen epäillyn vakoilun kohde oli itsenäisyysaktivisti Jordi Domingo. Domingo ei pidä itseään itsenäisyysliikkeem avainhahmona ja uskookin, että aiottu kohde oli samanniminen tunnettu asianajaja, joka auttoi laatimaan Katalonian perustuslain.

Torrent aikoo vaatia tutkimusta asiasta.

Lue myös:

Espanjan parlamentilta niukka tuki pääministeri Pedro Sánchezille – maa saa ensimmäisen koalitiohallituksen Francon diktatuurin jälkeen

Kovia tuomioita Katalonian itsenäisyysjohtajille – korkeimmillaan 13 vuotta vankeutta