Nuoret löysivät keinoja hyvään elämään Forssassa

Kun nuoria kuntoutettiin luonnossa, heidän unirytminsä ja ruokailutottumuksensa kohenivat. Kristiina ja Joona kertovat, että he pääsivät valmennuksen avulla aivan uuden elämän alkuun.

Forssa
Kaksi nuorta ja kolme aikuista seisovat juttelemassa.
Kristiina, Laura Orttenvuori, Joni Hernberg, Minna Penttilä ja Joona iloitsevat siitä, että nuoria saatiin autettua valmennuksellaEeva Hannula / Yle

Oikean sparrauskeinon löytäminen ei ollut yksinkertaista. Konsepti henkiseen ja fyysiseen valmennukseen luotiin ensin väsyneitä yritysjohtajia varten. Keinoja miettivät Kutomon Fysioterapian ja Liikuntakeskuksen väki sekä neuropsykiatrinen valmentaja Joni Hernberg. Yritysjohtajia ei valmennus innostanut. Sen sijaan Luppo-valmennuksesta innostuttiin Forssan kaupungin työllisyyspalveluissa. Valmennus suunnattiin nuorille, ja mukaan päässeet vajaat kaksikymmentä nuorta valitsi lopulta Ohjaamo Forssa.

Käytännössä nuoria on keväästä lähtien viety ulos luontoon liikkumaan, ja siinä sivussa valmentajat ovat kuunnelleet nuoria, kartoittaneet elämän kipukohtia – ja sitten nuorten kanssa on puhuttu, puhuttu, puhuttu. Valmentaja Joni Hernberg sanoo, että valmentajat käyvät nuoren kanssa henkilökohtaisesti lävitse asioita, joihin nuori voisi vaikuttaa itse.

– Tarkoitus varsinkin alussa on pysäyttää ihminen, olla luonnossa ja kokea aistimaailmaa ja sitä kautta ruveta huomaamaan omassa toiminnassa asioita, joihin voisi vaikuttaa. Asioita käydään sitten nuoren kanssa yhdessä lävitse, tehdään harjoitteita, joita sitten puretaan joka päivä, sanoo Joni Hernberg.

Hyvinvointi on parantunut ja ahdistus hävinnyt

Tulokset häkellyttävät. Nuorten unirytmiä, ruokatottumuksia ja kuntoilua on saatu hyvään kuosiin. Mutta mikä tärkeintä, näyttää vahvasti siltä, että monen itsetuntokin on parantunut. Valmennukseen osallistuneet Kristiina ja Joona sanovat, että erittäin tärkeää oli valmennettavan porukan yhteishenki ja yhteisöllisyys. Nuoret haluavat esiintyä vain etunimillään.

Nuoret kertovat myös, että he huomasivat, miten tärkeitä ihmiselle ovat aivan yksinkertaiset terveyteen vaikuttavat asiat.

– Huomasin, että uni on tärkeä asia, se menee parempaan suuntaan. Ruoka on tärkeä asia, se on menossa parempaan suuntaan. Liikunta on tärkeä asia. Oma hyvinvointi on parantunut näiden myötä, kertoo Kristiina.

– Olen miettinyt unitottumuksia ja unirytmiä uudestaan. On tullut lähdettyä liikkeelle, tehtyä pyörälenkkejä, mutta eniten ovat ehkä muuttuneet ajatukset. Niitä on tullut tässä pyöriteltyä. Itse ainakin koen, että ajattelumalli on muuttunut, sanoo Joona.

– Kyllä varmaan nyt olen pirteämpi ja tulee lähdettyä pihalle ja kauppaan ja olen energisempi.

Avautuminen on tärkeää

Kristiina ja Joona sanovat muuttuneensa Luppo-valmennuksen myötä ihmisinä. Joona epäilee, että prosessit ovat hänessä vielä käynnissä tai että uusia on alkamassa., mutta ajattelu on joka tapuksessa muuttunut.

Kristiina kertoo, että hän on alkanut ajattelemaan paljon positiivisemmin. Aikaisemmin hän jossitteli ja pelkäsi asioiden tekemistä paljonkin.

– Ennen suorastaan lietsoin sitä, etteivät asiat kuitenkaan onnistu ja siitä seurasi jännitystä ja ahdistusta. Nyt olen onnistunut vetämään asiat myönteisiksi. Nyt en edes muista, milloin viimeksi on ollut ahdistusta.

Kristiina kertoo, että ennen jo koiran kanssa harrastuksissa käynti on ollut hankalaa, kun hän pelkäsi, että asiat eivät suju. Usein hän jätti menemättä. Nyt hän ottaa härkää sarvista kiinni ja päättää lähteä harrastuksiin.

– Jälkeenpäin huomaan, että kokemus olikin vallan hyvä eikä mitään kauheaa tapahtunutkaan, nauraa Kristiina iloisesti.

Forssan Kutomon ja Liikuntakeskuksen yrittäjä Minna Penttilä on liikuttanut ja kuntouttanut ihmisiä vuosikymmeniä. Hän sanoo, että Luppo-valmennus on uran onnistuneimpia saavutuksia. Penttilän mukaan nuoret ovat olleet valmennukselle mahtava kohderyhmä, koska nuoruudessa luodaan palikat koko ihmisen työuralle.

Vaikka alunperin valmennus oli räätälöity väsyneille yritysjohtajille, niin nyt nuoret ovat itse luoneet konseptista toimivan ja onnistuneen juuri heitä varten.

– Kun nyt kuulee nuorelta, että hienointa valmennuksessa oli se, että hän avautui ja rupesi kasvamaan, niin se on suurin lahja! Hankalinta on kaikessa kuitenkin juuri se, että oikeasti muuttaa sisintään, muistuttaa Minna Penttilä.