Hyppää sisältöön

Vankien yhdennäköisyys sekoitti: Kylmäkosken vankilasta pakeni ensimmäinen vanki koskaan – on yhä pakosalla

Vanki pakeni maanantaina, kun vankila vapautti vahingossa väärän vangin. Vanki on nyt etsintäkuulutettu.

Arkistokuva Kylmäkosken vankilasta. Kuva: Miikka Varila / Yle

Kylmäkosken vankilasta on paennut sen historian ensimmäinen vanki. Vanki pakeni maanantaina, kun vankila vapautti vahingossa väärän vangin.

Kylmäkosken vankila sijaitsee Pirkanmaalla.

Vankilan johtaja Harri Rämö vahvistaa asian Ylelle. Kylmäkosken vankila on toiminut vuodesta 1993, eikä sieltä ole Rämön mukaan päässyt ennen ketään karkuun.

Virhe pääsi tapahtumaan, kun vankilasta oli vapautumassa toinen vanki. Karkuri käytti hänen nimeään ja hän oli samannäköinen kuin vapautumassa oleva vanki.

– Maanantaina aamulla vapautettiin väärä henkilö. Henkilö esiintyi sinä henkilönä, joka piti eilen vapauttaa. Niin harmillisesti ja valitettavasti pääsi käymään. Yhdennäköisyys on huomattava, mutta siitä huolimatta näin ei olisi saanut käydä.

Vankila epäilee, että pako oli suunniteltu. Rämö on kuullut, että väärää henkilöllisyyttä olisi yritetty käyttää jossain vankilassa joskus aiemmin.

Vankila vapautti vangin, jonka oli määräkin vapautua. Karannut vanki on yhä pakosalla. Hänestä on tehty etsintäkuulutus ja poliisi tutkii tapahtunutta.

Paennut vanki ei tiettävästi ole vaarallinen.

– Siviilissä valitettavan usein vaarattomat ihmiset muuttuvat vaaralliseksi. Mutta henkilökunnan arvio on, ettei häntä pidetä vaarallisena.

Harvinaista

Vuosittain Kylmäkosken vankilasta vapautetaan 400–500 vankia joko tutkintavankeuteen tai rangaistuksen päättymisen jälkeen.

– Onhan tämä erittäin harvinainen tapaus koko suomalaisessa vankeinhoidossa.

Vankila muutti heti maanantaina käytäntöjä.

– Nyt varmistetaan ja jos herää epäilys, varmistamme uudelleen.

Poliisi alkaa tutkia vangin karkaamista.

Suomen laissa vangin karkaaminen on rikos, josta voi seurata sakkoja tai vankeutta enintään yksi vuosi.

.
.