1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Valko-Venäjän vaalilautakunta pudotti kaksi Aljaksandr Lukašenkan päävastustajaa presidentinvaaleista

Liikemies Viktar Babarykaa ja entistä diplomaattia Valery Tsapkalaa pidettiin tärkeimpinä haastajina itsevaltaiselle Lukašenkalle.

Valko-Venäjä
Babaryka seisoo Valko-Venäjän vaalilautakunnan mahtipontisen viraston edessä. Taustalla näkyy myös patsas.
Viktor Babariko kuvattuna viime toukokuussa. Natalia Fedosenko / AOP

Valko-Venäjän keskusvaalilautakunta kieltäytyy rekisteröimästä liikemies Viktar Babarykaa ja entistä Washingtonin-suurlähettilästä Valery Tsapkalaa ehdokkaiksi elokuun presidentinvaaleihin.

56-vuotiasta Babarykaa pidettiin vahvimpana vastaehdokkaana presidentti Aljaksandr Lukašenkalle, joka on johtanut Valko-Venäjää itsevaltaisin ottein vuodesta 1994.

Lukašenka pyrkii elokuun vaaleissa jo kuudennelle presidenttikaudelleen. Vaalien lähestyessä Valko-Venäjän viranomaiset näyttävät entisestään koventavan otteitaan maan oppositiota vastaan.

Babarykan ehdokkuuden torjumisen syyksi ilmoitettiin, että hänellä on ulkomailla omistuksia, joita hän ei ilmoittanut viranomaisille.

Tsapkalan tapauksessa vaaliviranomaiset vetosivat siihen, että tämän ehdokkuuden taakse kerätyissä nimikirjoituksissa oli epäselvyyksiä, minkä takia hän ei saanut kokoon vaadittua 100 000 tukijan määrää.

Tsapkala aikoo viedä nimikirjoitusten mitätöimisen oikeuteen.

Vaalilautakunta rekisteröi viisi ehdokasta Lukašenka mukaan lukien.

Ehdokkaiden joukossa on 37-vuotias Svjatlana Tsihanouskaja, joka ilmoittautui ehdolle sen jälkeen, kun hänen miehensä ehdokkuus torjuttiin. Bloginpitäjä ja oppositiovaikuttaja Sjarhei Tsihanouski istuu tutkintavankeudessa syytettynä vakavasta yleisen järjestyksen rikkomisesta.

Valery Tsapkala puhuu suuren näytön edessä. Näytöllä on suuri kuva hänestä.
Valko-Venäjän keskusvaalilautakunta epäsi Valery Tsapkalan presidenttiehdokkuuden. Tsapkala on entinen diplomaatti ja hän johti Valko-Venäjän High-Tech Park -innovaatiokeskusta vuosina 2005–2017.Tatyana Zenkovich / EPA

Babaryka ja poikansa pidätettiin kesäkuussa

Viktar Babaryka istuu Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun KGB:n vankilassa.

Hänet pidätettiin jo kesäkuussa syytettynä rahanpesusta, veronkierrosta ja lahjusten antamisesta. Samaan aikaan pidätettiin myös Babarykan poika Eduard Babaryka, joka toimi hänen kampanjapäällikkönään.

Babarykan aiemmin johtamaan Belgazprombankiin on tehty ratsioita ja myös hänen entisiä alaisiaan on pidätetty.

Belgzprombank on venäläisen Gazprombankin Valko-Venäjän tytäryhtiö. Gazprombank puolestaan kytkeytyy Venäjän valtiolliseen kaasuyhtiöön Gazpromiin.

Lukašenka tavoittelee kuudetta presidenttikautta elokuun vaaleissa, ja sitä voi pitää etukäteen varmana, sillä Valko-Venäjän vaaleja ei voi pitää vapaina ja oikeudenmukaisina.

Lukašenkan asemaa ovat toisaalta vaikeuttaneet koronaviruspandemia ja maan heikkenevä taloustilanne.

Lukashenka levittää käsiään hymyillen. Hänellä on tumma puku, punainen kravatti. Taustalla seisoo vanha mies univormussa.
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka osallistui Valko-Venäjän itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin Minskissä 3. heinäkuuta. Itsenäisyyspäivänä juhlistetaan päivää, jolloin neuvostojoukot vapauttivat Valko-Venäjän alueen Natsi-Saksan miehityksestä vuonna 1944.Tatyana Zenkovich / EPA

Valko-Venäjällä on tiiviit suhteet Venäjään, mutta suhteet ovat viime vuosina olleet kriisissä.

Lukašenka on vastustanut Venäjän pyrkimyksiä sitoa Valko-Venäjän entistä tiiviimmin vaikutuspiiriinsä. Toisaalta Valko-Venäjä on taloudellisesti hyvin riippuvainen Venäjästä.

Aiheesta aiemmin:

Valko-Venäjä nujertaa oppositiota ennen elokuun presidentinvaaleja – kymmeniä mielenosoittajia otettu kiinni20.6.2020

Valko-Venäjällä pelataan venäläistä rulettia koronan kanssa – tutkija: Virheen tunnustaminen murentaisi presidentin kovan miehen imagoa2.6.2020

Aiheesta muualla:

Meduza:ЦИК Белоруссии отказался зарегистрировать Виктора Бабарико кандидатом в президенты (siirryt toiseen palveluun) 14.7.2020

Meduza: ‘This is a new Belarus’ Viktor Babariko is Lukashenko’s main opponent in the Belarusian presidential elections. Now he’s been put under arrest. (siirryt toiseen palveluun) 19.6.2020

Radio Free Europe / Radio Liberty: Potential Belarusian Presidential Challenger Remanded In Custody (siirryt toiseen palveluun) 30.6.2020

Amnesty International: Belarus: Full-scale attack on human rights ahead of presidential election (siirryt toiseen palveluun) 29.6.2020

Artyom Shraibman, Carnegie Moscow Centre: Embattled Lukashenko Loses Friends in East and West (siirryt toiseen palveluun) 6.7.2020

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi