1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikkeli

Mikkelin skeittipuistoa rakennetaan harrastajaporukalla – puskaradio houkuttelee jopa suomenmestarin paikalle töihin

Mikkelin Rokkalassa on kehitetty omaehtoisesti skeittihallia ja -puistoa vuosia.

Mikkeli
Skeittaaja Heini Luotola rakentamassa Mikkelin Rokkalassa sijaitsevaa skeittipuistoa.
Skeittaaja Heini Luotola rakentamassa Mikkelin Rokkalassa sijaitsevaa skeittipuistoa. Taustalla Mikkelin rullalautailijat ry:n varapuheenjohtaja Markus Roos ja puheenjohtaja Ville Väkimies.Juuso Kääriäinen / Yle

DIY.

Termi tulee sanoista "do it yourself", suomeksi "tee-se-itse".

Näin mikkeliläiset luonnehtivat Mikkelin Rokkalassa rakennettavaa skeittipuistoaan. Kesäisenä heinäkuun perjantaina puiston laajennustöissä on liuta paikallisia sekä ulkopaikkakuntalaisia.

Yksi heistä on Mikkelin rullalautailijat ry:n varapuheenjohtaja Markus Roos. Hän kertoo, että puistoa rakennetaan palkatta ja vapaaehtoisesti.

– Kenellekään ei makseta tästä mitään. Palkkioksi pääsee skeittaamaan ja näkemään oman työnsä jäljen, Mikkelin rullalautailijat ry:n puheenjohtaja Ville Väkimies täydentää.

Ilmaista rakentaminen ei sentään ole. Rakennustyövälineisiin ja -materiaaliin on upotettu miltei 10 000 euroa. Summa on kerätty puiston vieressä sijaitsevaa skeittihallia pyörittämällä.

– Jos työtunnit laskettaisiin, niin kustannuksia tulisi varmasti enemmän, Roos naurahtaa.

Puistoa on laajennettu omaan tahtiin

Ulkopuistoa on laajennettu Rokkalassa pikkuhiljaa, ilman sen kummempaa aikataulua.

Heinäkuussa skeittipuistoon toteutettiin kesän ensimmäinen betonivalu. Toinen valu on määrä tehdä parin viikon sisään.

Rakennustyöt aloitettiin jo vuonna 2017 ja puistoa on laajennettu sitä mukaa kun rahat ovat riittäneet. Vuonna 2018 jouduttiin pitämään jopa taukoa kireämmän kassatilanteen vuoksi.

Mutta mikä ajaa huhkimaan työmaalla vapaaehtoisesti uuden puiston eteen? Väkimiehen ja Roosin mukaan halu oppia uutta. Uusissa paikoissa ja ympäristöissä skeittaajat pystyvät hiomaan osaamistaan.

Harjoitteluun kaivataan monipuolisia paikkoja

Mikkelissä nuoret ovat harjoitelleet pitkään millon missäkin. 1990-luvulla kaupungissa asuneet muistavat Arkistokadun sekä Olkkolankadun kulmassa sijainneen, nyt jo puretun skeittirampin. 2000-luvulla Mikkelin Kalevankankaan kupeessa toimi pieni skeittipuisto, kunnes sen kunto rapistui.

Osa paikallisista harrastajista aloitti harjoittelun kaupungilla. Oppia on haettu kauppakeskusten parkkipaikoilla kuin myös juna-aseman sekä kirjaston läheisyydessä.

Harjoittelupaikat vakiintuivat, kun mikkeliläiset saivat oman skeittihallinsa 2000-luvulla Mikkelin Osuusmeijerin rakennukseen. Kun Osuusmeijerin tilat lähtivät alta, perustettiin vuonna 2015 Mikkelin rullalautailijat ry. Samalla Karjaportin tiloihin rakennettiin uusi skeittihalli.

Vuonna 2017 Mikkelin Urpolaan toteutettiin Mikkelin kaupungin toimesta skeittipuisto. Se ei kuitenkaan vastaa Ville Väkimiehen mukaan samoihin tarpeisiin kuin nyt laajennettava puisto.

– Urpolan parkki sopii aloittelijoille ja potkulautailuun. Meidän betoniparkki taas on suunnattu kokeneemmille.

Mikkelin Rokkalan skeittipuiston laajennus
Mikkelin Rokkalan skeittipuistoa on laajennettu pikkuhiljaa vuosien varrella. Työt aloitettiin vuonna 2017.Juho Liukkonen / Yle

Uteliaita saapuu ulkopaikkakunnalta saakka

Mikkelin rullalautailijat ry tekee yhteistyötä Mikkelin kaupungin kanssa. Esimerkiksi Rokkalassa sijaitsevan skeittihallin tilat on kaupungin liikunta- ja nuorisopalveluiden vuokraama. Mikkelin tilakeskus puolestaan omistaa tilat. Rullalautailijat saavat olla tiloissa ilmaiseksi tarjotessaan liikuntapalveluja.

Yhdistyksen perustamisesta on ollut Väkimiehen mukaan paljon hyötyä. Perustamisen jälkeen rullalautailukulttuurin kerrotaan vakiintuneen kaupungissa. Aiemmin harrastajien määrä saattoi hiipua esimerkiksi nuorten muutettua opiskelemaan toiselle paikkakunnalle.

– Kun paikkoja pidetään kunnossa, uusia uteliaita uskaltautuu kokeilemaan harrastusta, Väkimies kertoo.

Toiminnan yhdenmukaistuessa ja säännöllistyessä myös ulkopaikkakuntalaisia saapuu paikalle.

Laajennettavaa puistoa on paikallisten lisäksi työstämässä muun muassa Suomen maajoukkueessa skeittaava ja moninkertainen suomenmestari Heini Luotola. Hän kertoo kiertäneensä ja auttaneensa useammalla DIY:llä kesän aikana.

– Virallisissa kisaparkeissa betonin pinta on saatava peilisileäksi. DIY:llä tässä ei olla niin tiukkoja, Luotola kuvailee.

Sana leviää puskaradiossa

Mikkeli voi tuntua maantieteellisesti etäiseltä paikalta. Moni tuntee paremmin Helsingin, Jyväskylän, Tampereen ja Joensuun skeittipuistot.

Alan ammattilaisille Mikkelin skeittipuisto on tuttu. Hallia ja puistoa ovat käyneet kokeilemassa jopa ulkomailla tunnetut nimet. Yksi tälläinen on yhdysvaltalainen, Suomessa nykyisin asuva Pat Duffy.

Mikkelin skeittipuiston rummuttamiseen ei ole vielä Mikkelin rullalautailijoiden toimesta ryhdytty. Tieto hallista ja puistosta on levinnyt sosiaalisen median kautta.

Paikalliset skeittaajat jakavat kuvia sekä videoita tempuistaan ja lopulta ulkopaikkakuntalaiet kiinnostuvat näkemästään.

– Ajatuksena on, että heti kun saadaan valmiimmaksi voitaisiin mainostaa paikkaa isommin. Voitaisiin esimerkiksi järjestää kisoja, kutsua paikalle valtamediaa ja skeittialan edustajia sponsoroimaan, Roos miettii.

Yle Areena: Mikkelin skeittipuiston sementtiä valetaan harrastajaporukalla tee se itse –hengessä

Lue seuraavaksi