Yhdysvaltalaisen AJ:n ansiot nousivat hänen jäätyään työttömäksi – Korona korotti työttömyystuen ennennäkemättömän korkeaksi

Runsaat 18 miljoonaa työtöntä odottaa tietoa koronalisän kohtalosta.

Yhdysvallat
Kuvassa päivätyöläiset odottavat työmahdollisuuksia Virginiassa toukokuussa.
Työttömät jakoivat keskenään ruokalahjoituksia Virginiassa toukokuussa.Michael Reynolds / EPA

Maaliskuussa siivousyrittäjä Lucia Neveksen asiakaskunta kaikkosi. Ensin lääkärit peruivat viikoittaiset kotisiivouksensa, sitten varakkaat bostonilaiset alkoivat yksi toisensa jälkeen kaikota kesäasunnoilleen.

Lopulta lähti myös perhe, jonka kodista Neves oli huolehtinut parikymmentä vuotta. Ennen lähtöään asiakkaat auttoivat häntä hakemaan työttömyystukea. Huhtikuusta eteenpäin 867 dollarin viikottainen tukisumma on ollut Neveksen pääasiallinen tulonlähde.

Lucia Neveksellä kävi monella tapaa hyvä tuuri. Tällä hetkellä runsaat 18 miljoonaa amerikkalaista (siirryt toiseen palveluun) on työttömänä, ja työttömyystukihakemusten määrä on jumittanut järjestelmät useissa osavaltioissa. Washington Post kirjoittaa tapauksista (siirryt toiseen palveluun), joissa kuukausia sitten haetut tuet ovat vielä maksamatta.

Normaaleina aikoina Neves ei edes saisi työttömyystukea, sillä hän on yrittäjä. Mutta kun pandemia lamaannutti Yhdysvaltojen talouden maaliskuussa, kongressi ajoi läpi lakipaketin, joka laajensi, pidensi ja korotti työttömyysturvaa väliaikaisesti.

Coronavirus COVID-19 pandemic reactions in Atlanta, Georgia.
Georgian työvoimatoimisto neuvoi toukokuussa työttömiä soittamaan tai lähettämään hakemuksen netissä.Erik S. Lesser / EPA

Niin kutsutun CARES-lakipaketin turvin myös freelancerit, osa-aikatyöntekijät ja itsensätyöllistäjät pääsivät tukien piiriin. Lisäksi työkokemukseen liittyviä vaatimuksia höllennettiin, ja tuen kestoa pidennettiin 13 viikolla.

Samalla valtio sitoutui maksamaan kaikille työttömyystuen saajille 600 dollaria viikossa osavaltiolta saatavan normaalituen lisäksi heinäkuun lopulle.

Amerikkalaisten mediaani viikkotulo oli huhtikuussa (siirryt toiseen palveluun) 957 dollaria. Tuen tarkoitus oli siis taata suunnilleen mediaanituloja vastaava kokonaistuki.

Työttömyystukea yleensä vaikea saada

Työttömyystukea kutsutaan Yhdysvalloissa työttömyysvakuutukseksi, mutta kyseessä on ennemmin tuki kuin yksilön ottama vakuutus. Tavallisesti työttömyystuen maksaa osavaltio, ja tuki rahoitetaan yrityksiltä kerättävällä työttömyystukiverolla.

Tukiviikkojen määrä vaihtelee osavaltioittain, mutta suurimmassa osassa Yhdysvaltoja työttömyystukea on mahdollista saada 26 viikkoa.

Saadakseen työttömyystukea työntekijän on täytynyt muun muassa joutua työttömäksi vastoin tahtoaan ja ylittää tietyt tulorajat tuen laskentakaudelta.

Tulorajat voivat liittyä joko siihen, kuinka paljon tuen hakijan on täytynyt tienata korkeimmillaan vuosineljänneksellä tai yhteensä vuoden aikana.

Työttömyyden aikana tulee todistetusti hakea kahta työpaikkaa viikossa, vaikkakin pandemian aikana säännöstä joustetaan. Toisaalta monessa osavaltiossa työtön voi tehdä hiukan töitä menettämättä tukiaan.

Kuvassa on käynnissä protesti Miamissa.
Työttömät osoittivat mieltään Floridassa toukokuussa.Cristobal Herrera / EPA

Käytännössä tuen saaminen on vaikeaa, ja tiukkojen rajoitusten takia suuri määrä työttömiä jää työttömyystuen ulkopuolelle. Tutkimuskeskus Pew laskee (siirryt toiseen palveluun), että vain 29 prosenttia työttömistä amerikkalaisista sai maaliskuussa työttömyystukea.

Kansallisen työlakijärjestön tutkija Michelle Evermore pitää alhaista prosenttia osavaltioiden tarkoituksellisesti aiheuttamana, sillä vaatimuksia työttömyystuen saamiselle on suuressa osassa osavaltioita lisätty ja tukiviikkoja karsittu.

Järjestelmät on kehitetty ensisijaisesti huomaamaan huijaukset, ei tukien sujuvaan myöntämiseen massoille.

Enemmän rahaa työttömänä

Monille työttömille korotettu työttömyystuki oli suurempi kuin aiempi kuukausiansio.

Yksi heistä on AJ Poole, joka jäi työttömäksi maaliskuun puolivälissä. Sitä ennen hän työskenteli keikkaklubin keittiössä Washington DC:ssä.

– Ilman 600 dollarin lisää olisin saanut 125 dollaria työttömyystukea viikossa. Olin jo varautunut irtisanomaan asuntoni, vuokraamaan pakun ja muuttamaan vanhempieni luokse asumaan, Poole kertoo.

AJ Poole koiransa Bentleyn kanssa.
AJ Poole muutti Atlantaan aloittaakseen työt koiranulkoilutusfirman operatiivisena johtajana.AJ Poole

Liittovaltion maksaman lisätuen on määrä loppua ensi viikon lopulla, eikä jatkosta ole vielä sovittu. Jos tuki loppuisi, 18 miljoonaa työtöntä menettäisi yhtäkkiä valtaosan tuloistaan pandemian yhä raivotessa.

Sillä voisi olla katastrofaalisia seurauksia, erityisesti koska liittovaltion asettama häätökielto valtiollisesti tuetuissa asunnoissa päättyy myös ensi viikon perjantaina. Asiantuntijat arvioivat, että pahimmillaan jopa kymmenet miljoonat voivat joutua kadulle (siirryt toiseen palveluun).

Osavaltion maksaman tuen määrä vaihtelee, ja se riippuu hakijan aiemmista tuloista: keskimäärin puolet korvataan tiettyyn rajaan asti. Esimerkiksi Missisipissä (siirryt toiseen palveluun), missä työttömyystuki on pienin, tuki on alhaisimmillaan 30 dollaria (noin 26 euroa) ja korkeimmillaan 235 dollaria (206 euroa) viikossa.

Lucia Neveksen kotiosavaltiossa Massachusetsissa tuki on yksi korkeimmista, maksimissaan 823 dollaria eli noin 723 euroa viikossa. Neves saisi 267 dollaria viikossa, jos lisätuesta luovuttaisiin.

Vääntö lisätuesta alkaa ensi viikolla

Tällä hetkellä tuen jatkamiselle löytyy tukea sekä demokraattien että republikaanien riveistä, mutta monet republikaanit haluaisivat että lisätuki olisi pienempi. Julkisuudessa lisätuki on herättänyt keskustelua myös siitä, mikä pitäisi olla työstä saatava minimipalkka.

Evermore uskoo, että ohjelmaa jatketaan, sillä se on pehmentänyt taloudellista pudotusta. Huhtikuun aikana kotitalouksien tulot kasvoivat työttömyystukien seurauksena valtiovarainministeriön selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun). Se on siis myös tukenut kulutusta.

Poolen elämään kongressin vääntö ei enää vaikuta. Hän on jo löytänyt töitä.

Poole muutti viime viikonloppuna Washingtonista Atlantaan, Georgiaan, ja aloitti työt koiranulkoilutusyrityksen operatiivisena johtajana.

Uudessa työssään hän tienaa saman verran kuin työttömyystuella. Nyt hänellä on myös terveysvakuutus.

Niin kauan kuin Atlanta pysyy auki ja bisnestä riittää, töitä on.

Lue lisää:

Koronakriisin runtelemilta Yhdysvaltain työmarkkinoilta positiivinen uutinen: 2,5 miljoonaa uutta työpaikkaa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus