1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kulutus & rahankäyttö

Uusi parisuhde ja korona muuttivat vuoden ostolakkoa viettävän Matti Tuomaalan suunnitelmat – kaupasta on hankittu vesipyssyjä ja pyöräilykypärät

Vaasalainen Matti Tuomaala aloitti kulutuskriittisen vuotensa marraskuussa 2019. Haasteen tarkoituksena on ollut ostaa vain elintarvikkeita ja palveluita.

Kulutus & rahankäyttö
Matti Tuomaalan sinkkuelämä on nyt takanapäin
Vesipyssy avopuolison lapsille olisi ollut aika vaikea rakentaa itse, Matti Tuomaala toteaa. Ostolakkoa hän jatkaa vielä 4,5 kuukautta.Antti Haavisto / Yle

Ostolakon viime vuoden puolella aloittanut vaasalainen Matti Tuomaala ei aavistanut, millaisena ajanjaksona suorittaisi itselleen asettamaansa haastetta – "ihmiskoetta", jonka aikana tarkastelisi kulutustapojaan kriittisesti.

Tuomaalan oli tarkoitus viettää vuosi, jolloin ei ostettaisi mitään ylimääräistä, ainoastaan ruokaa, lääkkeitä ja satunnaisia palveluita. Vuoden pituinen projekti alkoi Älä osta mitään -päivänä marraskuussa 2019.

Vielä alkuvuonna 2020 Tuomaala haastoi itseään viettämällä sähköttömän ja vedettömän viikon, jonka ajan hän esimerkiksi haki käyttövetensä merestä.

Sitten tuli koronavirus, joka rauhoitti muun muassa harrastustoiminnan ja toi lisää vapaa-aikaa.

Koronaakin suurempi muutos elämään on kuitenkin ollut sinkkuelämän taaksejääminen.

– Näin on päässyt käymään. Parisuhde on tuonut paljon muutoksia elämään ja tähän minun projektiini, Tuomaala kertoo.

Matti Tuomaala kesämökillään
Tuomaala on viettänyt kesää äitinsä ja hänen omistamalla kesämökillä.Antti Haavisto / Yle

Muutamia ostoksia lasten vuoksi

Koska elämäntilanne muuttui, Matti Tuomaala ei ole selvinnyt haasteestaan aivan "puhtain paperein".

Haastatteluhetkellä Tuomaalan avopuolison lapset leikkivät itsetehdyllä puisella, mölkkyä muistuttavalla pölkkypelillä. Kesäleluja on tehty itse ja iso vesipyssykin löytyi roskalavalta, mutta muutama vesipyssy on jouduttu puolison kanssa ostamaan.

– Lapsille ostamme jonkin verran leluja, mutta uskallan väittää, että keskivertoa vähemmän heillekin. Vesipyssy olisi ollut aika hankala rakentaa itse, Tuomaala naurahtaa.

Itselleen Tuomaala on joutunut hankkimaan puolisonsa kanssa pyöräilykypärät.

– Tästä täytyy syyttää myös lapsia. Vanhan mennessä rikki lapset alkoivat kysellä, miksi minulla ei ole pyöräillessä pyöräilykypärää.

Perheen kesä on sujunut muun muassa puumajaa rakentaen. Tekotarpeet siihen on saatu Facebookin roskaravaryhmän kautta omakotitalon työmaalta.

Elämän siirtyminen ruuhkavuosivaiheeseen mökkiremontteineen on vienyt aikaa. Tuomaalan projektistaan pitämä youtube-kanava ei ole kevään aikana päivittynyt aivan niin paljon kuin alunperin piti.

– Kaikki ylimääräinen on nyt pois yöunista. Pitää miettiä ajankäyttöä.

Matti Tuomaala kesämökillään
Matti Tuomaala on tyytyväinen hankkeen etenemiseen.Antti Haavisto / Yle

4,5 kuukautta jäljellä

Matti Tuomaalan projekti alkoi maailman ylikulutuksen vuoksi. Hän muistuttaa, että jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme WWF:n mukaan 3,6 maapalloa.

Tuomaala halusi etsiä keinoja, miten elää kestävästi. Uudelta puolisolta tämä on vaatinut myös samanhenkisyyttä.

– Tämä on ollut hyvä aasinsilta löytää samoin ajatteleva puoliso, joka hyväksyy ainakin minun ostamattomuuteni.

Projektia on tarkoitus jatkaa vielä neljä ja puoli kuukautta.

Yle haastetteli Tuomaalaa ostolakkovuoden alussa. Tuolloin Tuomaala ei uskonut joutuvansa haasteensa päättyessä ryntäämään pakettiautolla kauppaan ostoksille, hankkimaan kaikkea, mitä vuoden aikana on jäänyt hankkimatta.

Pyöräilykypärää lukuunottamatta hänelle ei ole tullut tähän mennessä vastaan mitään, mikä olisi ollut pakko ostaa.

– Kypärä oli sellainen turvaväline, jota ei kannattanut jättää ostamatta projektin takia. En usko, että ryntään kauppaan seuraavana Älä osta mitään -päivänä, kun tämä päättyy, Tuomaala toteaa.

Lue seuraavaksi: Matti Tuomaalan vuoden pituinen ostolakko alkoi sähköttömällä ja vedettömällä viikolla – "Olen huomannut jo sen, että tavarat eivät tee onnelliseksi"

Lue seuraavaksi