1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Rauhoitettuja lintuja ammutaan Suomessa toistuvasti – suojeluasiantuntija: eniten ammutaan niitä lintuja, jotka haittaavat ihmisiä

Osa lintujen ampumisista jää selvittämättä.

Karttulasta löydetyllä joutsenella oli haulin reikä jalassa. Kuva: Minna Pellinen

Itä-Suomessa on paljastunut heinäkuussa kaksi rauhoitetun linnun ampumistapausta. Kuopion Karttulasta heinäkuun alussa löytynyttä nuorta joutsenta oli ammuttu haulikolla ja lintu lopetettiin eläinlääkärin päätöksellä.

Savon Eläinsuojelu -yhdistyksen vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen sai ensimmäisen ilmoituksen mahdollisesti loukkaantuneesta joutsenesta jo toukokuussa. Tuolloin lintu oli maannut maantien varressa.

Joutsenta etsittiin Syvänniemen ja Suonenjoentien risteyksen väliltä ilman tulosta.

Pellinen sai uuden ilmoituksen loukkaantuneesta joutsenesta kesäkuussa. Tällöin lintu oli havaittu risteysalueella ja sen vasemmassa siivessä oli ollut kahden kämmenen kokoinen verinen läntti.

Haavoittunut joutsen osoittautui mestaripiiloutujaksi. Heinäkuun alussa Minna Pellinen sai lopulta linnun kiinni veneellä väsyttämällä. Noin kymmenkiloinen joutsen vietiin eläinlääkäriin Kuopioon ja siellä vammoista saatiin varmaa tietoa.

Haulikolla ammuttu lintu ehti piiloutua ja se oli vaikea löytää. Joutsen lopetettiin eläinlääkärin päätöksellä. Kuva: Minna Pellinen

Linnun kaulassa ihon pinnassa näkyi metallijäämiä. Eläinlääkärin mukaan sitä oli ammuttu haulikolla.

– Linnun ainoa selviytymiskeino olisi ollut siiven amputoiminen. Se on kuitenkin vastoin lakia ja joutsen päätettiin lopettaa, kertoo Minna Pellinen.

Pohjois-Karjalan Enossa löytyi puolestaan ammuttu selkälokki viime keskiviikkona. Rauhoitettu lintu löytyi rantaan ajautuneena Ahvenlahdelta 8. heinäkuuta.

Onttolalainen lokkitutkija Risto Juvaste sanoo, että lokin löytäjä oli kuullut lahdelta laukauksen edellisenä aamuna. Rengastus paljasti, että ammuttu selkälokki oli peräti 23-vuotias.

Juvaste on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen. Selkälokin suojeluarvo on 747 euroa.

Enossa löydetty kuollut selkälokki on tältä puolelta kuvattuna siisti, mutta toisella puolella näkyy selviä ampumajälkiä. Kuva: Risto Juvaste

Rauhoitettuja lintuja ammutaan vuosittain

Itä-Suomen poliisin tietoon tulee vuosittain muutamia rauhoitettujen lintujen ampumisia. Selvittämättä on yhä viime syyskuussa Maaningalta kantatie 77:n vierestä Korkeakosken läheltä kuolleena löytyneen kiljuhanhen kohtalo.

Lintua oli ammuttu haulikolla ja se oli löydettäessä vielä lämmin. Kiljuhanhen ohjeellinen korvausarvo on lähes 6 400 euroa.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen arvioi, että rauhoitetuista linnuista ammutaan ehkä eniten joutsenia.

– Itä-Suomessa tulee poliisin tietoon vuosittain muutamia ammuttuja joutsenia. Missään nimessä ei voi puhua kymmenistä. Painotan, että puhutaan yksittäistapauksista, hän sanoo.

Joutsenia kuolee myös törmäyksissä sähkölinjoihin.

Birdlife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen pitää rauhoitettujen lintujen ampumisia valitettavan tavallisena.

– On mahdotonta arvioida kuinka yleistä rauhoitettujen lintujen ampuminen on. Melkoinen osa tapauksista jää paljastumatta. Luulen, että ampumatapaukset vähenevät vähitellen.

Toivasen mukaan eniten ammutaan niitä rauhoitettuja lintuja, jotka haittavat tai ärsyttävät ihmisiä. Ampumalla vainotaan tyypillisesti merimetsoa sekä kala- ja selkälokkia.

– Joutsenten ampumiset ovat kohtuullisen harvinaisia. Joutsen ei ole niin vihattu lintu eikä sitä koeta usein haitaksi. Nykyisin lintujen ampumisista ilmoitetaan aiempaa herkemmin, arvioi Tero Toivanen.

Suomen Eläinsuojelun vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen sanoo joutsenen jakavan paljon mielipiteitä.

– Joutsenella on iso räpylä ja jos se tassuttelee pellolla niin varmasti tulee vaurioita. Mikään ei kuitenkaan oikeuta ampumaan sitä.

Kuopion Karttulasta heinäkuun alussa löytynyttä nuorta joutsenta oli ammuttu haulikolla. Jälkiä löytyi eri puolilta lintua. Kuva: Minna Pellinen

Osa ampumatapauksista jää selvittämättä

Poliisille rauhoitettujen lintujen ampumatapaukset ovat hankalia juttuja. Mahdolliselle ampumiselle ei ole usein yhtään silminnäkijää tai todistajaa.

– Jos meillä on käsissä vain kuollut lintu eikä kukaan ole nähnyt mitään niin tekijän kiinnisaaminen on aika mahdoton tehtävä. Todistajahavainnot auttavat teon selvittämistä. Jotkut tapaukset saadaan selvitettyä, mutta osa jää pimeiksi rikoksiksi, sanoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Rauhoitetun linnun ampuja saa sakkorangaistuksen, jos teko saadaan näytettyä toteen. Pohjolainen pitää kovimpana rangaistuksena korvausvaatimusta tapetusta linnusta.

Esimerkiksi laulujoutsenen ohjeellinen korvausarvo on 2018 euroa.

Aiheesta voi keskustella 16.7.2020 klo 23 asti.

Aiheesta aiemmin:

Enossa ammuttu harvinainen selkälokki – 23-vuotias lintu oli kokenut pesijä

Poliisi pyytää havaintoja Pöytyällä marraskuussa ammutusta merikotkasta – toipuu edelleen eläinsuojeluyhdistyksen hoivissa

Kemiönsaaresta löytyi ammuttu merikotka – rauhoitetun linnun arvo 7 400 euroa