Virolainen tuomioistuin: Huoltovarmuuskeskus saa purkaa maskikaupan Tiina Jylhän kanssa

Kasvosuojaintilaukset johtivat keväällä Huoltovarmuuskeskuksen johtajan eroon.

Finnairin kone toi Kiinasta tilattuja suojavarusteita Helsinki-Vantaan lentoasemalle 15. huhtikuuta. Kuvan maskit eivät ole Tiina Jylhältä tilattuja. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Huoltovarmuuskeskuksella on oikeus purkaa maskikauppa kauneusyrittäjä Tiina Jylhän yrityksen kanssa ja periä ennakkomaksu takaisin, katsoo virolainen Harjun käräjäoikeus. Kyseessä on yli 2,6 miljoonaa euroa eli puolet suunnitellun kaupan kauppahinnasta.

– Ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin katsoo, että kanne on hyväksyttävä. (...) Vastaajan on maksettava takaisin kantajan vastaajalle maksama ennakkomaksu 2 655 000 euron suuruisena, todetaan oikeuden päätöksessä.

Harjun käräjäoikeuden mukaan kaupan purkamiseen on riittävät perusteet, koska Jylhän yritys ei pystynyt toimittamaan kasvosuojaimia sovitun määräajan mukaisesti.

– Kantaja on esittänyt vakuuttavat perustelut sopimuksen täytäntöönpanon ajoitukselle. (...) Kantaja on perustellut, että maskien nopea tarjonta ja sovittu määräaika olivat keskeisessä asemassa kantajan sopimuksen tekemisessä. (...) Sovitun toimitusajan noudattamatta jättäminen oli vastaajan merkittävä sopimusrikkomus, tuomiossa todetaan.

Rahat ovat olleet jäädytettyinä virolaisessa pankissa. Käräjäoikeuden mukaan pankissa heräsi epäilys rahanpesusta, kun pienehkön yrityksen tilille yllättäen ilmaantui huomattavan suuri summa. Lisäksi Jylhä on käräjäoikeuden mukaan aiemmin valehdellut veroviranomaisille.

Harjun käräjäoikeuden päätös on päivätty maanantaille. Ratkaisusta on mahdollista valittaa ylempään oikeusasteeseen.

Poliisi tutkii useita rikosepäilyjä

Huoltovarmuuskeskuksen kasvosuojaintilaukset Tiina Jylhän The Look Medical Care -yhtiöltä sekä pikavippiyhtiöitä pyörittäneeltä, ulosottovelkaiselta liikemieheltä Onni Sarmasteelta johtivat huhtikuussa siihen, että Tomi Lounema erosi tehtävästään Huoltovarmuuskeskuksen johtajana.

Keskusrikospoliisi on aloittanut tutkinnan epäillystä luottamusaseman väärinkäytöstä Huoltovarmuuskeskuksessa. Poliisi ei ole tarkentanut, missä asemassa epäilty tai epäillyt ovat HVK:ssa.

KRP tutkii epäonnisia suojainkauppoja myös epäiltyinä talousrikoksina. Rikosnimikkeet ovat törkeä petos ja törkeä rahanpesu. Poliisi ei ole kertonut epäiltyjen nimiä, mutta Sarmaste on itse kertonut olleensa pidätettynä. HVK on kertonut Sarmasteen toimittaneen maskeja, jotka eivät olleet sopivia sairaalakäyttöön.

Lue myös: