1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Sikiön vahvistettiin ensi kertaa saaneen koronatartunnan kohdussa

Aiemminkin vastasyntyneillä on todettu tartuntoja, mutta ei ole kyetty vahvistamaan, ovatko he saaneet tartunnan ennen syntymää vai sen jälkeen.

Lääkärit korostavat, että vastasyntyneiden koronatartunnat ovat harvinaisia. Kuvituskuva tatarstanilaisen synnytyssairaalan covid-19-siivestä. Kuva: Yegor Aleyev / Tass / AOP

Ranskassa on vahvistettu ensi kertaa maailmassa, että sikiö on saanut koronavirustartunnan äidiltään kohdussa, kertovat muun muassa brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja belgialainen The Brussels Times. (siirryt toiseen palveluun)

Muillakin vastasyntyneillä on todettu tartuntoja, mutta ei ole voitu varmistaa, ovatko he saaneet tartunnan ennen vai jälkeen syntymän.

Ranskalaistutkijat kertovat varmistetusta istukkatartunnasta Nature Communications -nettilehdessä julkaistussa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun). Se on osa laajempaa tutkimusta, jossa selvitetään mahdollisia tartuntoja äidiltä syntymättömälle lapselle.

23-vuotias nainen joutui Ranskassa sairaalaan maaliskuussa, kun hänen raskautensa oli loppuvaiheissa. Naisella todettiin koronatartunta. Kun lääkärit havaitsivat hälyttäviä merkkejä sikiössä, naiselle tehtiin keisarileikkaus ja poikavauva laitettiin eristykseen.

Vauva vaikutti aluksi normaalilta, mutta sai pian oireita. Hän on kuitenkin toipunut taudista.

Eniten virusta istukassa

Lääkärit ottivat näytteitä äidin ja lapsen verestä, istukasta, napanuorasta ja lapsivedestä. Niiden perusteella vahvistui, että virus oli siirtynyt kohtuun ja lapsi saanut siellä tartunnan. Virusta löytyi eniten istukasta.

Syy sille, ettei tartuntoja äidiltä sikiölle ole aiemmin varmistettu voi olla se, että varmistukseen tarvitaan paljon kokeita, sanoo pariisilaisen Antoine Béclèren sairaalan lääketieteellinen johtaja Daniele De Luca The Guardianille.

De Luca korostaa, että tartunnat äidiltä sikiölle eivät vaikuta olevan kovin yleisiä, ja yleensä vauvat toipuvat taudista hyvin. Tartuntariskistä on kuitenkin hyvä olla tietoinen, koska lääkärit pystyvät silloin auttamaan.

The Guardianin haastattelema synnytysopin professori Andrew Shennan sanoo, että vastasyntyneiden koronatartunnat ovat harvinaisia, vaikka äidillä olisi tartunta.

Britanniassa tartunnan saaneille syntyneistä 244 vauvasta 95 prosentilla ei ollut merkkejä viruksesta, sanoo Lontoon King's Collegessa työskentelevä Shennan.