Kuopion museoissa vilkas heinäkuu – Museokortti houkuttelee yhä useampia

Kuopion museoiden heinäkuu on ollut viime vuotta vilkkaampi, mutta koronakevät painaa vuoden kävijätilastoja.

museot
Vaatteita pyykkinarulla Kuopion korttelimuseossa.
Vaatteita pyykkinarulla Kuopion korttelimuseossa. Arkistokuva.Kuopion kaupunki

Kuopion museoissa on ollut heinäkuussa kävijöitä viime vuotta enemmän.

– Kesän alku oli ehkä vähän hitaampi, mutta koko ajan on vilkastunut, kertoo museoassistentti Päivi Asikainen.

Korttelimuseossa on ollut heinäkuussa kahden viikon aikana noin 1600 kävijää eli noin 200 kävijää enemmän kuin viime vuoden heinäkuun alkupuolella. Taidemuseossa taas kävijöitä on ollut heinäkuussa 800 eli noin sata enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Koko vuoden osalta kävijöitä on ollut viime vuotta vähemmän, sillä museot olivat keväällä kiinni koronavirusepidemian vuoksi. Erityisesti koululaisvierailujen puute rokotti kävijämääriä.

Museot avattiin kesäkuun alussa.

Museokortti tuplasi pääsymaksut

Museoviraston tilastojen mukaan Suomen museoiden pääsymaksutulot ovat tuplaantuneet viidessä vuodessa. Vuonna 2015 otettiin käyttöön Museokortti, jolla pääsee vuosimaksulla museoihin ympäri Suomea. Vuodesta 2014 museoiden pääsymaksutulot ovat kasvaneet noin 14 miljoonasta viime vuoden noin 28 miljoonaan euroon.

Pääsymaksutuloihin lasketaan kertalippujen myyntitulot ja Museokortti-käyntikorvaukset.

Myös Kuopion museoissa museokortin käyttö kasvaa koko ajan, kertoo museoassistentti Päivi Asikainen. Suurin osa Kuopion museoiden kävijöistä käyttää Museokorttia.

– Museokortin käyttö lisääntyy koko ajan. Se on helpottanut kynnystä tulla museoon ja mahdollistaa lyhyetkin piipahdukset, sanoo Asikainen.

Lue lisää:

Museot vetävät väkeä – etenkin Museokortin käyttäjät paikkaavat ulkomaisten turistien puutetta

Minna Canthin kotitalo on jo 200 vuotta vanha ja nyt siellä aukeaa uusi näyttely – katso videokierros historiallisesta Kanttilasta

Harvinainen ikonikokelma avautuu yleisölle Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa – näyttelyn vanhin teos on satoja vuosia vanha