1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sauli Niinistö

Presidentti Sauli Niinistö jyrähtää kriitikoilleen MTV Uutisten haastattelussa: "Perustuslaki on saanut ihan uuden muodon"

Niinistön mukaan hänen suunsa yritetään selvästikin tukkia.

Presidentti Sauli Niinistö kesäasunnollaan Kultarannassa. Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa kovasanaisesti saamaansa kritiikkiin MTV Uutisten haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), joka lähetetään tänä iltana kesäisin pidetyn keskustelutapahtuma Suomi Areenan sijaan.

Suomi Areenaa ei tänä vuonna järjestetä koronapandemian takia.

Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemassa jutussa (siirryt toiseen palveluun) valtiotieteilijät sanoivat Niinistön liikuneen valtaoikeuksiensa rajoilla. Niinistö on asiasta eri mieltä.

– Jos nyt viisaat sitä mieltä ovat, niin olkoot. Kyllä minä perustuslakia noudatan. On minulla viisaillekin vähän viisautta tässä, Niinistö sanoo MTV:lle.

Suomen perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Niinistön mukaan perustuslain kirjainta on nyt lähdetty vääntämään väärille urille.

– Tuo perustuslaki on saanut ihan uuden muodon. Se onkin nykyisin niin, että hallitus ja presidentti yhdessä johtavat ulkopolitiikkaa. Näin kirjoitellaan, presidentti kummastelee.

– Se tarkkuus, jolla minua nyt tarkkaillaan perustuslain tarkasta noudattamisesta, se kyllä näiltä kriitikoilta kokonaan puuttuu. Ei edes perustuslain kirjain ole enää mitään, vaan se kirjoitetaan uusiksi ja toisella tavalla, Niinistö jyrähtää.

Syntyneestä keskustelusta Niinistö ei ole kovin hyvillään. Kun häneltä kysytään, yritetäänkö häntä sensuroida, vastaus on suora.

– Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon.

Lue aiheesta lisää:

HS: Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu presidentin toimivaltaan