Toholammin omatoimikirjasto kiinnostaa – aukiolotunnit lisääntyvät huimasti syksyllä

Omatoimikirjastoon mennään sisään ja asioidaan omalla kirjastokortilla silloin, kun itselle parhaiten sopii.

kirjastot
kirjahylly
Toholammin omatoimikirjasto starttaa viimeistään syksyllä. Antti Haanpää / Yle

Kirjastonkäyttäjät ottavat omatoimikirjaston innostuneena vastaan Toholammilla. Kyselyyn vastanneista kuntalaisista liki kaikki (91%) aikovat käyttää kirjastoa sen omatoimiaikana, erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin.

Toholammin omatoimikirjasto starttaa viimeistään syksyllä. Sitä ennen kirjastossa otetaan käyttöön lainausautomaatti.

Omatoimikirjastoon mennään sisään ja asioidaan omalla kirjastokortilla ja pin-koodilla, silloin kun henkilökunta ei ole paikalla.

Kirjaston johtajan Satu Kinnarin mukaan kirjastouudistukseen epäröivästi suhtautuvat haluavat mieluummin henkilökohtaista palvelua, jonka kokevat turvallisimmaksi asiointitavaksi.

Osa kyselyyn vastanneista pelkää, että paikkakunnan nuoriso käyttää omatoimikirjastoa ajanviettopaikkana ja meluaa.

Satu Kinnari ei usko, että häiriöitä syntyy.

– Minulla itsellä ei ole pelkoa, että täällä häiriökäyttäytymistä olisi. Ainakaan muualla Keski-Pohjanmaalla sellaista ei ole ollut. Minusta parasta tässä ovat entistä pitemmät aukioloajat.

Kirjaston aukioloajat lisääntyvät nykyisestä, sillä nyt auki ollaan päivittäin noin seitsemän tuntia arkisin. Omatoimiaika mukaan lukien ovet ovat auki jatkossa mahdollisesti kello 8–21.

Suurin osa kirjastokyselyn vastaajista aikoo käyttää omatoimikirjastoa lainaamiseen, varausten noutoon, lehtien lukemiseen sekä kirjaston kokoelmiin tutustumiseen.

Omatoimikirjastot ovat yleistyneet viime vuosina.