1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Trump vei Hongkongilta erityisaseman – "Aluetta kohdellaan vastedes Manner-Kiinan tavoin"

Presidentin päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että Hongkong menettää sillä aiemmin olleet tulli- ja muut erityisedut.

Trump ilmoitti peruvansa presidentin asetuksella Hongkongin erityisaseman. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo, että hänen hallintonsa on purkanut Hongkongin erityisaseman.

– Hongkongia kohdellaan vastedes samalla tavoin kuin Manner-Kiinaa, sanoi presidentti Valkoisen talon ruusupuutarhassa pitämässään puheessa.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Hongkong menettää sillä aiemmin olleet tulli- ja muut erityisedut. Presidentti otti Hongkongin esille Valkoisen talon pihalla pitämässään lehdistötilaisuudessa. .

–Ei erityisiä etuoikeuksia, ei erityiskohtelua taloudessa, ei arkaluontoisen teknologian vientiä, presidentti Trump luetteli.

Trump kertoi lisäksi allekirjoittaneensa lain, joka asettaa Kiinaa vastaan tiukempia pakotteita. Yhdysvaltain senaatti pääsi sopuun Kiinan vastaisista sanktioista tämän kuun alussa.

– Uusi laki antaa hallinnolleni tehokkaita keinoja, joilla Hongkongin vapauksien suitsimiseen sekaantuneet henkilöt ja toimijat voidaan saattaa vastuuseen, presidentti sanoi.

Rangaistukset koskevat pankkeja, jotka tekevät yhteistyötä kiinalaisten viranomaisten ja Hongkongin poliisin kanssa.

Päätösten taustalla on Kiinan hyväksymä kiistanalainen Hongkongin turvallisuuslaki. Lain katsotaan rajoittavan merkittävästi Hongkongin erityisvapauksia ja uhkaavan demokratiamielenosoittajia.

Trumpin hallinto ilmoitti Hongkongin aseman mahdollisesta muutoksesta toukokuussa.

Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat kiristyneet äärimmilleen viime aikoina. Eilen Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä laittomiksi. Aiemmin Yhdysvallat on välttänyt ottamasta kantaa yksittäisiin aluekiistoihin.

Viime viikolla Yhdysvallat puolestaan ilmoitti asettavansa pakotteita kiinalaisviranomaisille, joiden se katsoo olevan vastuussa muun muassa uiguureihin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista. Kolmelle viranomaiselle ja heidän perheilleen asetettiin viisumirajoituksia.

Trump "ei ole kiinnostunut kauppaneuvotteluista Kiinan kanssa"

Trump kommentoi Yhdysvaltain suhteita Kiinaan jo aiemmin tiistaina CBS News -kanavalla (siirryt toiseen palveluun).

Presidentti ilmoitti, ettei halua edetä Kiinan kanssa kauppaneuvotteluissa.

– En ole juuri nyt kiinnostunut keskustelemaan Kiinan kanssa, totesi Trump ja perusteli tätä koronapandemialla, josta hän on toistuvasti syyttänyt Kiinaa.

Loppuosa presidentin tiedotustilaisuudesta sisälsi hänen haastajansa, demokraattien presidenttiehdokas Joe Bidenin ilmasto- kauppa- ja maahanmuuttopolitiikan arvostelua.

Pandemia on rokottanut pahasti Yhdysvaltain taloutta. Kriisi uhkaa Trumpin uudelleenvalintaa presidentinvaaleissa, jotka pidetään marraskuussa.

Lisätty klo 9.07 presidentti Trumpin sitaatit ja maininta, että puheen loppuosa käsitteli ehdokas Bidenin arvostelua.

Lue myös:

Yhdysvallat otti tiukan linjan Kiinan aluevaatimuksiin Etelä-Kiinan merellä – Suomalaisprofessori: Suuri muutos aiempaan

Haavisto: Suomen luovutussopimusta Hongkongin kanssa ei pitäisi soveltaa Kiinan uuden turvallisuuslain jälkeen

Kiina avasi Hongkongin pilvenpiirtäjähotelliin kansallisen turvallisuusviraston

TikTok lopettaa toimintansa Hongkongissa – myös muut somejätit jäädyttävät toimintaansa alueella, syynä Kiinan turvallisuuslaki

Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain vaikutuksista lisätietoa: turvallisuusjoukot voivat estää alueelta poistumisen