Kolmea naista Norjassa puukottanut mies viety sairaalahoitoon – poliisin "vanha tuttu" on ollut aiemmin psykiatrisessa hoidossa

Yksi yöllä puukotetuista kuoli vammoihinsa. Yksi haavoittuneista sai vakavia ja toinen lieviä vammoja.

Norja
Poliisiauto oslossa.
Arkistokuva.Roland Magnusson / AOP

Yksi ihminen on kuollut ja kaksi haavoittunut keskiviikon vastaisena yönä puukotuksissa Sarpsborgin kaupungissa Oslon eteläpuolella. Poliisi on pidättänyt veriteoista epäillyn miehen ja hän on nyt sairaalahoidossa. Miehellä ei ole fyysisiä vammoja.

Kaikki uhrit olivat naisia. Keskiviikkona päivällä sekä uhreista että epäillystä tekijästä kerrottiin lisätietoja julkisuuteen.

Tekijä on 31-vuotias somalialaistaustainen Norjan kansalainen, joka on asunut maassa vuosia, uutisoivat muun muassa VG-lehti (siirryt toiseen palveluun) ja Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi arvioi, että teon taustalla vaikuttavat olleen psyykkiset ongelmat. Mies oli viime vuonna epäiltynä vakavasta pahoinpitelystä, mutta hänet vapautettiin. Hän on ollut aiemmin psykiatrisessa hoidossa.

Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun) uutisoi jo aiemmin, ettei Norjan turvallisuuspoliisi PST ole mukana tapauksen tutkinnassa, vaan asia on paikallispoliisin hoidossa.

Jo tämä viittasi siihen, ettei tekoa epäillä esimerkiksi terroriteoksi. Mikään ei poliisin mukaan viittaa siihen, että rikoksessa olisi useampia kuin yksi tekijä.

Ovea hakannut mies ryntäsi sisään asuntoon

Kuollut nainen oli noin 50-vuotias ja ilmeisesti tekijälle ennakkoon tuntematon. Sen sijaan molemmilla haavoittuneista naisista on jonkinlainen aiempi yhteys mieheen.

Toisen haavoittuneen naisen vammat ovat vakavia ja toisen vammat ovat lieviä.

Sarpsborg Arbeiderblad -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelema puukottajan yöllä kohdannut mies kertoo tämän hakanneen hänen asuntonsa ovea ja yrittäneen sitten puukottaa häntä.

Mies onnistui väistämään puukottajaa, minkä jälkeen tämä tunkeutui sisälle asuntoon ja puukotti miehen vaimoa käteen. Naisen vammat ovat lievät.

Kartta, jossa näkyvät Oslon ja Sarpsborgin kaupungin sijainnit Norjassa.
Sarpsborg sijaitsee noin 60 kilometriä etelään Norjan pääkaupungista Oslosta.Tommi Pylkkö / Yle

Puukotusten sarja alkoi bussipysäkiltä

Poliisi sai hälytyksen hieman ennen puolta yötä puukotuksen uhriksi joutuneesta naisesta bussipysäkiltä kaupungin keskustassa. Uhri istui autossa.

Pian tämän jälkeen poliisi sai tiedon kahdesta muusta puukotuksesta eri kaduilla olevissa osoitteissa. Poliisin mukaan ensimmäiseltä rikospaikalta tulleen hälytyksen ja kolmannelta rikospaikalta tulleen hälytyksen välillä kului aikaa vain noin kymmenen minuuttia.

Paikalle lähetettiin suuri määrä poliiseja ja ambulansseja. Raskaasti aseistettu poliisi eristi tapahtumien jälkeen Sarpsborgin keskustan ja ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa.

Epäilty tekijä pidätettiin yöllä yksityisasunnosta kaupungin keskustassa.