1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. järvitaimen

Fortum: Hyrynsalmen reitin vesistöissä enemmän potentiaalia kalatielle kuin Oulujoella

Kalatie auttaisi järvitaimenien kannan elpymistä.

Hyrynsalmen vesistöreitti kaipaa kalatietä järvitaimenen kannan elvyttämiseen. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Hyrynsalmen vesistöreitti kaipaa kipeästi kalatietä järvitaimenen kannan elvyttämiseen, kertoo Ely-keskuksen kalatalousbiologi Jarno Turunen.

– Jos Leppikosken voimalaitokseen saisi kalatiellä järjestettyä vaellusyhteyden ylävirtaan, avautuisi Oulujärven järvitaimenille lisääntymisalueita, Turunen kertoo.

Vaellusyhteys Leppikosken voimalan ohi avaisi kaloille tien Emäjokeen sekä useisiin muihin pienempiin sivujokiin ja puroihin aina Ristijärven ja Hyrynsalmen rajalla olevaan Seitenoikean voimalaitokseen asti.

Turunen muistuttaa, että kalatiet itsessään eivät ole ainoa tapa elvyttää kantaa.

– Se vaatisi kuitenkin myös toimenpiteitä kalastuksen säätelyssä. Lisäksi voi olla tarvetta virtavesien kunnostuksille, esimerkiksi taimenen kutu- ja poikaselinympäristöjen parantamiselle, Turunen kertoo.

Fortum on aloittamassa selvitystä järvitaimenen kannalta Hyrynsalmen reitillä. Lisäksi tulevana syksynä aloitetaan keskustelut sidosryhmien kanssa.

Fortumin vesivoiman ympäristöpäällikkö Susanna Hyrkäs ei osaa suoraan sanoa, johtavatko selvitykset reitin ennallistamiseen.

– Kansallisen kalatiestrategian mukaan Hyrynsalmen reitillä on potentiaalia kalateille enemmän kuin esimerkiksi Oulujoella. Niin kalateitä kuin muitakin kalatalouden hoitotoimenpiteitä tulee harkita niiden vaikutusten mukaan aina tapauskohtaisesti, Hyrkäs kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)

sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)