Tutkimus: suomalaiset eivät luota poliisin kykyyn selvittää rikoksia yhtä vankasti kuin ennen

Poliisibarometrin mukaan suomalaiset luottavat yhä poliisiin, mutta eivät yhtä vankkumattomasti kuin ennen.

poliisi
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen esitteli poliisibarometrin tuloksia Helsingissä 15. heinäkuuta 2020.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan suomalaisten luottamus poliisiin on yhä vahvaa pienestä notkahduksesta huolimatta. Voit katsoa tallenteen poliisibarometrin julkistuksesta kuvaa klikkaamalla.

Suomalaisten luottamus poliisiin on laskenut hieman viime vuosina.

Tuoreeseen poliisibarometriin vastanneista 91 prosenttia luottaa poliisiin melko tai erittäin paljon. Kaksi vuotta sitten tehdyssä edellisessä mittauksessa vastaava luku oli 95 prosenttia. Tuolloinen luku oli pitkään jatkuneen seurannan paras noteeraus.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan luottamus poliisiin on Suomessa pienestä laskusta huolimatta edelleen kansainvälisesti vertailtuna huippuluokkaa.

  • Sisäministeriö esitteli poliisibarometrin tuloksia tiedotustilaisuudessa.
  • Voit katsoa tallenteen tiedotustilaisuudesta tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

Poliisin arvioidaan edelleen kohtelevan kansalaisia oikeudenmukaisesti. Arviot poliisin toiminnan vaikuttavuudesta ovat kuitenkin heikentyneet. Poliisin nähdään selviytyvän hälytystehtävistä ja rikosten selvittämisestä nyt hieman huonommin kuin kaksi vuotta aiemmin.

Grafiikka kertoo, kuinka suuri osa poliisibarometrin vastaajista arvioi poliisin onnistuneen melko tai erittäin hyvin kolmessa tehtävässä: kiireellisiin hälytystehtäviin vastaamisessa, väkivaltarikosten selvittämisessä ja torjunnassa sekä asuntomurtojen selvittämisessä.
Renja Nurmi / Yle

Esimerkiksi asuntomurtojen selvittämisessä poliisi sai kansalaisilta huonommat arvosanat kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla. 55 prosenttia vastaajista arvioi poliisin onnistuvan tehtävässä melko tai erittäin hyvin. Edellisessä poliisibarometrissä vastaava luku oli 65 prosenttia.

Myös luotto väkivaltarikosten selvittämiseen ja kiireellisiin hälytyksiin vastaamiseen on laskenut. Sen sijaan huume- ja talousrikoksissa poliisin kykyyn luotettiin yhtä vahvasti kuin ennenkin.

Kolehmainen muistuttaa, että poliisien määrää on vähennetty sadoittain 2010-luvulla.

– Se ei voi olla näkymättä arjessa.

Tällä hetkellä poliisien määrä on kasvussa. Hallitusohjelmassa on linjattu, että poliisien määrä nostetaan 7 500 henkilötyövuoteen 2022 mennessä.

Ohisalo: Ulkomaalaistaustaisten kohtelussa on kehitettävää

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pitää kyselytutkimuksen tuloksia pääosin hyvänä. Hän kuitenkin nosti tiedotustilaisuudessa kaksi huolenaihetta: tiettyjen rikosten lisääntymisen ja poliisin suhtautumisen vähemmistöihin.

Kyselyn perusteella esimerkiksi asuntomurrot ja seksuaalirikokset ovat kääntyneet kasvuun 2010-luvun puolenvälin jälkeen. Tähän on Ohisalon mukaan kiinnitettävä huomiota.

– Tällaiset signaalit otetaan vakavasti, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vakuuttaa.

Lisäksi sisäministeri pitää kehityskohteena sitä, että vain 53 prosenttia vastaajista arvioi poliisin suhtautuvan ulkomaalaistaustaisiin asiakkaisiin samalla tavalla kuin kantasuomalaisiin.

Luvuissa ei ole sanottavaa muutosta aikaisempien vuosien poliisibarometreihin. Poliisin suhtautuminen vähemmistöihin on kuitenkin noussut myös Suomessa keskustelunaiheeksi Black Lives Matter -mielenosoitusten vuoksi. Kyselyssä BLM-ilmiön vaikutuksia ei ole nähtävissä, sillä haastattelut on tehty ennen mielenosoituksia.

Kyselytutkimuksen mukaan rikosten asianosaiset ja todistajat kokevat uhkailua ja painostamista enemmän kuin aiemmin. Näin on havaittu varsinkin naisten, köyhien ja pääkaupunkiseudulla asuvien parissa.

Koronakevät käänsi henkirikokset kasvuun

Tämän vuoden poliisibarometri pohjautuu vuonna 2020 saatuihin tietoihin. Haastattelut on kuitenkin tehty pääosin koronapandemiaa edeltävänä aikana alkuvuodesta.

Sen vuoksi esimerkiksi koronakeväänä nähdyn poikkeuksellisen henkirikosaallon herättämät tuntemukset eivät näy tuloksissa.

Tutkimusta varten on haastateltu heidän kotonaan 1 082 henkilöä. Kyselyn toteutti Taloustutkimus. Poliisibarometri on tehty vuodesta 1999 alkaen kahden vuoden välein.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan klo 23.

Lue myös: Henkirikokset rajussa kasvussa tänä keväänä – katso kartalta 2000-luvun Suomen väkivaltaisimmat paikat

Uusimmat tiedot koronaviruksesta