Hyppää sisältöön

Isompia lihapaloja ja hitaampaa kypsyttämistä – hifistely on hiipinyt suomalaisten grillaukseen, mutta makkaraa ostetaan yhä 500 000 pakettia päivässä

Elintarvikekehityksen professori Anu Hopian mukaan ruoan voi saada meheväksi ja maistuvaksi millaisessa grillissä tahansa.

Ruokaa grillissä

Grillaaminen on Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen elintarvikekehityksen professori Anu Hopian mukaan hyvin voimakas sosiaalinen elämys.

Ruokailuhetken mielekkyyden ja ruoan maistuvuuden taustalla piilee ruohonjuuritason kemiaa.

– Grillattaessa lihan rasvat, proteiinit ja sokerit alkavat kypsyä kuumuuden vaikutuksesta. Grillauksen ominaisimmat aromit ja maut saadaan, kun lihasnesteitä valuu grilliin palamaan tai savuamaan, Hopia selventää.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Ei siis mikään ihme, että ruoan valmistaminen grillaamalla on niin suosittua.

Hiili- vai kaasugrilli?

Hopian mukaan grillityypillä ei ole teoriassa merkitystä ruoan lopputuloksen kannalta.

– Jako hiili- ja kaasugrillien välillä on lähinnä tunnepohjainen. Kokeiden lopputuloksissa ei olla löydetty eroja, joten ruoan kypsyys ja maku riippuvat grillaajan käsialasta, Hopia toteaa.

Ruoan voi siis saada meheväksi ja maistuvaksi millaisessa grillissä tahansa.

Kypsennykseen tarvitaan vain 150 asteen lämpötila, jonka seurauksena ruoka ruskistuu ja karamellisoituu sokerien hajoamisen reaktiona.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Trendinä hitaampi ja kokonaisvaltainen grillaaminen

HKScanin tiedotteen mukaan Suomessa ostetaan kesäkaudella 60 miljoonaa makkarapakettia. (siirryt toiseen palveluun) Markkinointipäällikön Vesa Saarenmaan mukaan myös hitaasti hauduttaminen ja isojen lihapalojen grillaaminen on nyt suosittua.

– Grilliin laitetaan ohuiden pihvien lisäksi yhä enemmän suuria fileitä, ribsejä ja paisteja. Joulukinkunkin grillaajia löytyy, Saarenmaa kertoo.

”Slow food” -grillaamisen tarkoituksena on kypsentää ruokaa kauan matalassa lämmössä.

Myös fuusiogrillaaminen eli koko aterian valmistaminen grillissä kasvattaa suosiotaan sekä Suomessa että maailmalla.

– Grilliä voi hyödyntää yhtä hyvin myös uunina tai paistinpannuna, kunhan lämpötila on kohdillaan. Fuusiogrillaamisessa valmistuvat niin lihat, makkarat, juustot kuin kasviksetkin, Saarenmaa luettelee.

.
.