Hyppää sisältöön

Asukkaat saivat tarpeekseen ruuhkista ja roskista ─ Kiikunlähteelle johtava tie suljettiin autoilta

Hollolassa sijaitseva turkoosi Kiikunlähde on viime vuosien aikana noussut suosituksi retkikohteeksi. Seurauksena lähteen ympäristö on kulunut ja roskaantunut. Koronakevään tuomat ihmislaumat olivat viimeinen pisara alueen asukkaille.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Suositulle Kiikunlähteelle johtava tie on suljettu autoilta Hollolassa. Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset saivat keväällä ihmiset rynnimään luontokohteeseen niin sankoin joukoin, että ruuhkat ovat ajoittain häirinneet pahasti paikallisia asukkaita.

Retkeilijämäärän kasvun vuoksi Kiikunlähteen ympäristö on muutaman viime vuoden aikana myös kulunut ja roskaantunut.

Tiekunta pystyttää Hollolan kunnan ja Ely-keskuksen suostumuksella Kiikuntien kumpaankin päähän moottoriajoneuvot kieltävät kyltit. Tietä saa jatkossa ajaa vain luvan kanssa.

Ely-keskuksen mukaan liikenteen rajoittamiselle ei ole mitään estettä, koska Kiikuntie on yksityistie. Yksityisen tien käytön voi lain mukaan kieltää muilta kuin tiekunnan osakkailta tai tien käyttöä voi rajoittaa.

Vierailijoiden aiheuttamaa häiriötä ja Kiikunlähteen ympäristön roskaantumista on yritetty estää mm. aidoilla ja kylteillä, mutta nämä keinot eivät ole toimineet.

Turkoosia lähdettä pääsee edelleen ihailemaan jalkaisin ja polkupyörällä liikkuen. Hollolan kunta muistuttaa, että retkeilijöiden tulisi huomioida paikalliset asukkaat ja noudattaa retkeilyetikettiä.

Lue myös:

Liikaa liikennettä, ulostepapereita luonnossa ja koirien uittoa puhtaassa vedessä – Kiikunlähde saa jo liikaakin huomioita

Turkoosinsininen luontokohde Kiikunlähde on niin suosittu, että maasto sen ympäriltä on tuhoutunut ja lähde kärsii – uudet aidatkaan eivät pidättele ahneimpia vierailijoita