Ykspihlajan kulttuuriviikko käyntiin lähes alkuperäisen suunnitelman pohjalta

Reilun viikon aikana järjestetään noin 40 tapahtumaa. Kulttuuriviikko on kerännyt vuosittain kymmenen tuhatta vierasta.

Ykspihlaja
Kuvassa ihmisiä kesäteatterikatsomossa
Ykspihlajan Kulttuuriviikko tarjoaa muun muassa teatteriesityksiä.Ari Vihanta / Yle

Jo lähes kymmenen kertaa järjestetty Ykspihlajan kulttuuriviikko tarjoaa taas laajan kattauksen erilaisia tapahtumia. Reilun viikon aikana on luvassa nelisenkymmentä tapahtumaa. Suurin osa niistä on ilmaisia. Ohjelmassa on muun muassa kesäteatteria, 1970-luvun Ykspihlajasta kertova valokuvanäyttely, elävää musiikkia ja takakenojuoksukurssi.

Tapahtumalle on oma sijansa Kokkolan kesässä, arvioi järjestelyissä mukana oleva Tommi Lahtonen.

– Kun tapahtuma alkoi silloin joskus kasvaa, ei sitä olisi uskonut, että meidän vähäisellä markkinoinnilla saadaan väki liikkeelle. Meillä ei ole oikeastaan muuta kuin oma lehti. Välillä sitä ihmettelee, että mistä niitä ihmisiä oikein riittää. Lisäksi tässä on hauskaa se, että aika iso osa yleisöstä tulee ihan muista kaupungeista. Me olemme kyllä saaneet pysyvän aseman tällä meidän järjestelyllä.

Kulttuuriviikosta on kehkeytynyt erilainen kesätapahtuma

Lahtonen iloitsee myös siitä, että kaikenlaisille jutuille on vuosien mittaan löytynyt oma yleisönsä.

– Hienoa on se, että ihmiset eivät välttämättä tule katsomaan mitään isoa nimeä vaan he saattavat mennä vaikka saunasuunnistukseen. Yhtenä vuonna meillä oli kädenvääntöä ja ihmiset olivat siellä. Kaikki tapahtumat ovat löytäneet yleisönsä.

Järjestäjien mukaan pahimman koronajakson aikana keväällä pohdittiin jopa kulttuuriviikon peruuttamista tältä vuodelta. Pandemian helpotettua viikon ohjelma saatiin kuitenkin nopeasti kasaan ja se toteutuu lähes alkuperäisen suunnitelman mukaan. Ainoastaan isompien tähtien konsertteja ei saatu enää viime hetkellä järjestettyä.

Ykspihlajan kulttuuriviikolla on käynyt yleensä noin kymmenen tuhatta vierasta.