Hyppää sisältöön

Haiseeko kaupassa käyttämäsi käsidesi pontikalle? Syynä on raaka-ainepulan vuoksi käytetty etanolin korvike

Käsidesin hurjan kysynnän vuoksi valmistuksessa on jouduttu käyttämään haiseviakin raaka-aineita.

Monia ihmetyttää kauppojen käsidesien ikävä haju. Sosiaalisessa mediassa käydään hajusta vilkasta keskustelua. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Somessa on käyty kevään ja kesän mittaan ihmettelevää keskustelua joidenkin ruokakauppojen käyttämien käsidesien kuvottavasta hajusta.

Lemua on kuvailtu etikan ja Lasolin lisäksi pontikkaiseksi.

Osuuskauppa Keskimaa on tietoinen somen käsidesin hajuun liittyvästä metakasta. Viestinnän mukaan heille ei suoraan ole juurikaan tullut hajusta palautetta.

– Osa S-ryhmän myymälöissä tarjolla olevista käsideseistä on valmistettu bioetanoliin pohjautuen. Niissä saattaa tavalliseen käsidesiin verrattuna olla sivuhaju, joka haihtuu kuitenkin nopeasti, kertoo viestintäjohtaja Kai Ovaskainen SOK viestinnästä.

Käsidesien raaka-aineista on ollut kevään mittaan pulaa aivan kuin hengityssuojaimista. Etanoli on välillä päässyt loppumaan kokonaan.

– Altia, pohjoismainen alkoholiyhtiö alkoi keväällä priorisoimaan, ketkä etanolia saavat. Etusijalla olivat sairaalat. Monet käsidesifirmat ovat joutuneet käyttämään etanolin korvikkeena bioetanolia. Se on myös tehokas, mutta siinä on hajuhaitta, sanoo hygieniatarvikkeita välittävän Droppen myyntiedustaja Henri Kämäräinen.

Bioetanoli ei ole nimestään huolimatta Droppen mukaan sen luontoystävällisempi kuin etanolikaan, vaan se on eri aineista koottu yhdiste. Se on hajusta huolimatta turvallinen käyttää.

Denaturointiaineissa myös paha lemu

Keväällä suksivoiteista käsidesin valmistukseen vaihtaneen Vauhti Speedin mukaan bioetanolin lisäksi hajuhaittaa voi käsihuuhteisiin tulla niiden denaturointiaineista.

– Meillä ei ole ollut käytössä bioetanolia, mutta myös käsidesiin käytettävät denaturointiaineet voivat olla pahanhajuisia. Niiden hajuista on tullut meille joitakin valituksia, sanoo Vauhti Speedin toimitusjohtaja Esa Puukilainen.

Myös desinfiointiaineissa normaalisti käytetyt denaturointiaineet ovat ajoittain päässet loppumaan ja niiden tilalla on jouduttu käyttämään korvaavia aineita.

Denaturointiaineilla tehdään käsideseistä juomakelvottomia. Etanoliin tai bioetanoliin lisätään aineita, jotka tekevät sen pahanmakuiseksi ja -hajuiseksi tai pahoinvointia aiheuttavaksi. Tai jopa myrkylliseksi.

Hajuongelma on vähitellen poistumassa, koska raaka-aineita on jälleen paremmin saatavilla.

– Pahimmat hajuhaitat ovat jo pääosin jo poistuneet, kun markkinoille on tullut uusia toimijoita ja tarpeeksi erilaisia desejä. Tuotannon ja kysynnän määrä kohtaavat nyt paremmin, sanoo Kai Ovaskainen SOK Viestinnästä.

Keskimaalla on käsidesiä tarjolla kaikkien myymälöidemme sisäänkäyntien yhteydessä. Heillä kuluu käsidesiä tuhansia litroja päivittäin.

Käsidesin kauppa hyytynyt

Käsidesin myynti on hiipunut kesällä Suomessa. Vauhti Speed on pikkuhiljaa palaamassa takaisin suksivoiteiden valmistukseen.

– Ihmiset ovat tankanneet käsidesiä varastot täyteen ja sen myynti on hiljentynyt keväästä. Olemme alkaneet valmistaa kaksi viikkoa aina kerrallaan suksivoiteita ja sitten taas kaksi viikkoa käsidesiä, sanoo Esa Puukilainen.

Ruotsissa käsidesillä on edelleen kysyntää.

– Suomen kauppa on tyssännyt lähes kokonaan, mutta Ruotsin markkinat vetävät edelleen, sanoo Henri Kämäräinen.

Tulevaisuudessakaan markkinoilta ei mansikan hajuista käsidesiä löydy. Etanolin haju on niin voimakas, ettei sitä pystytä peittämään.

.
.