Jyväskylässä koronatesteihin virtaa nyt väkeä ruuhkaksi asti – Mannisenmäen päiväkodista ei ole paljastunut jatkotartuntoja

Testejä otetaan Jyväskylässä päivittäin yli sata.

Jyväskylä
lapsi pesee käsiään
Hyvä käsihygienia on edelleen tärkeä osa koronaviruksen leviämisen estämistä. Kuvituskuva.Marja Väänänen / Yle

Jyväskylässä koronavirustestaus on ruuhkautunut, kertoo Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Testejä tehdään päivittäin yli sata. Testausmäärä on tuplaantunut viikon aikana.

– Varmaan nyt on infektiotauteja liikkeellä, jotka aiheuttavat koronallekin tyypillisiä oireita. On hyvä, että ihmiset käy testeissä. Ideahan on, että testataan niitä, joilla on koronaan sopivia oireita, että ollaan epidemiasta kartalla, sanoo Käsmä.

Ihmiset alkoivat hakeutua Käsmän mukaan testeihin kiihtyvällä tahdilla toissa viikosta alkaen ja viime viikko oli jo selvästi testeissä ruuhkainen.

Testiin pääsyä voi tällä hetkellä joutua odottamaan päivästä kahteen, mutta testaukseen on tulossa lähiaikoina lisäresurssia ruuhkaa purkamaan.

Netin Omaolo-palvelussa tehdään nyt myös paljon oirearvioita ja koronaan liittyviä puheluja tulee Jyväskylässä terveydenhuoltoon ajoittain todella paljon, kertoo Käsmä.

Uusia tartuntoja on todettu Keski-Suomessa kuukauden aikana vain muutamia, mutta koronan suhteen ei voi vielä huokaista helpotuksesta.

– Kyllä tautia on ja riski on muun muassa matkailijat, joita täällä liikkuu ja ihmiset liikkuu muutenkin maan sisälläkin nyt enemmän. On syytä pitää mielessä THL:n ohjeet, kuinka kukin voi koronatartuntoja estää. Käytännössä meidän täytyy odottaa rokotetta ja kun se on käytössä, niin ehkä sitten voidaan huokaista helpotuksesta, kuvailee Käsmä.

Mannisenmäen päiväkodin lasten ja työntekijöiden karanteeni jatkuu

Jyväskylässä Mannisenmäen Touhula-päiväkodin koronatartunnan vuoksi altistuneille tehdyt testit ovat olleet negatiivisia.

– Toistaiseksi näyttää hyvältä. Yhtään uutta positiivista näytettä ei näiden joukosta ole tullut, mutta karanteenit vielä jatkuu. Ei ole ihan poissuljettua, etteikö sieltä vielä joku jatkotartunta tulisi, toteaa Käsmä.

Kaikki 72 koronavirukselle altistunutta lasta ohjattiin näytteenottoon mahdollisten oireettomien tartuntojen löytämiseksi.

Viime viikolla päiväkodin lapsista 72 ja henkilökuntaan kuuluvista 17 asetettiin karanteeniin yhdellä lapsella todetun koronatartunnan vuoksi.

Mannisenmäen päiväkodin väen karanteeni jatkuu ensi viikon puoliväliin, koska taudin itämisaika voi olla 14 vuorokautta.

Mannisenmäen päiväkotilasten ja työntekijöiden karanteeni alkoi 7. heinäkuuta.

Lue lisää:

Jyväskylässä koronatestien määrä kaksinkertaistui lyhyessä ajassa

Jyväskyläläispäiväkodissa suuri määrä koronalle altistuneita - johtajaylilääkäri: "Kontaktien yksityiskohtainen selvittely on mahdotonta"

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus