Pohjois-Makedonian vaalituloksesta odotetaan tiukkaa – maan nimen muuttaminen kuumentaa edelleen tunteita

Koronapandemia on lykännyt maan ennenaikaisia parlamenttivaaleja.

Pohjois-Makedonia
Äänestäjät vaalihuoneella Pohjois-Makedonian Strumican kaupungissa 15. heinäkuuta 2020.
Äänestäjät odottavat vuoroaan vaalihuoneella Strumican kaupungissa Pohjois-Makedoniassa. Vaalihuoneet sulkeutuvat klo 22 Suomen aikaa. Georgi Licovski / EPA

Pohjois-Makedoniassa äänestetään tänään keskiviikkona ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Vaalit oli määrä järjestää jo huhtikuussa, mutta koronapandemian vuoksi niitä lykättiin.

Tuloksesta odotetaan tiukkaa. Suurimman puolueen paikasta kilpailevat entisen pääministerin Zoran Zaevin sosiaalidemokraattinen puolue SDSM sekä keskustaoikeistolainen VMRO-DPMNE -puolue.

Alkuvuodesta virkansa jättänyt Zaev on ajanut maan EU-jäsenyyttä. Maa sai viime syksynä kuitenkin EU:lta rukkaset. Tilanne johti Zaevin eroon, ja maan ennenaikaisiin, nyt järjestettäviin vaaleihin.

Nato-jäseneksi koronapandemian aikana

EU- ja Nato-jäsenyyden esteenä oli aiemmin vuosikymmeniä maan ja sen naapurimaan Kreikan välejä hiertänyt kiista Makedonia-nimen käytöstä.

Maat allekirjoittivat kesällä 2018 sopimuksen, joka muutti Makedonian nimen Pohjois-Makedoniaksi.

Pohjois-Makedonia ja Nato allekirjoittivat liittymispöytäkirjan vuosi sitten helmikuussa. Sotilasliiton jäsen (siirryt toiseen palveluun)Pohjois-Makedoniasta tuli kuluvan vuoden maaliskuussa.

EU on puolestaan kertonut olevansa valmis aloittamaan jäsenyysneuvottelut Pohjois-Makedonian kanssa.

Nimikiista yhä ajankohtainen

VMRO-DPMNE -puolue on kritisoitunut sosiaalidemokraatteja Makedonia-nimestä luopumisesta, ja syyttänyt puoluetta korruptiosta. Puolue on kiistänyt syytökset.

Nainen käyttää hengityssuojaa äänestyspaikalla Pohjois-Makedoniassa heinäkuussa 2020.
Hengityssuojaimien käyttö on pakollista äänestyspaikoilla Pohjois-Makedonian parlamenttivaaleissa 15. heinäkuuta 2020. Georgi Licovski / EPA

Asiantuntija-arvioiden mukaan VMRO-DPMNE -puolueen voitto tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että EU-jäsenyys saisi tielleen uusia esteitä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan viimeisin gallup povaisi niukkaa voittoa sosiaalidemokraattiselle puolueelle.

Tämänhetkiset tiedot ovat kuitenkin hyvin epävarmoja. Reuters kertoo, että toisen mielipidemittauksen mukaan VMRO-DPMNE -puolue nousisi vaaleissa suurimmaksi.

Lue myös:

EU on valmis aloittamaan jäsenyysneuvottelut Pohjois-Makedonian kanssa – Ylen tiedot: Albanian tie unioniin mutkikkaampi

Lähteet: AFP, Reuters