1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Metsä- ja paperiteollisuus

Kainuun luonnonsuojelupiiri valittaa Paltamon sellutehtaan ympäristö- ja vesitalousluvasta

Luonnonsuojelupiirin varapuheenjohtajan mukaan päällimmäisenä huolena ovat suolapäästöt.

Kainuun luonnonsuojelupiiri on ollut aktiivisesti yhteydessä tehtaan hanketoimijoihin ja vaatinut ympäristövastuullisuuden huomioimista. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Kainuun luonnonsuojelupiiri aikoo valittaa Paltamon sellutehtaan saamasta ympäristö- ja vesitalousluvasta Vaasan hallinto-oikeuteen. Vaikka lupa on KaiCell Fibers Oy:n hakemusta kireämpi, se ei ole luonnonsuojelupiirin mielestä vieläkään riittävän tiukka.

Kainuun luonnonsuojelupiirin varapuheenjohtaja, paltamolainen biologi Vesa Hyyryläinen sanoo, että luvassa on monia kohtia, jotka eivät ole kunnossa, mutta päällimmäisenä huolena ovat suolapäästöt. Hyyryläinen sanoo, että päästöt ovat vahingollisia vedessä elävälle eliöstölle ja pahimmassa tapauksessa koko Oulujärvelle.

– Se on pahin visio. Jo paikallisesti ajateltuna esimerkiksi purkuputken paikka on nyt Kiehimänjokisuulla, missä sekoittuminen koko järveen on huonoa. Pohjarakenne on varsin rosoista ja järvi on hyvin matala, joten ensimmäisenä on Paltaselän pilaantuminen ja sen jälkeen järven laajemmin.

Hyyryläisen mukaan luonnonsuojelupiiri on valmis viemään valitusasiaa eteenpäin vielä Vaasan hallinto-oikeuden jälkeenkin. Hän näkee Paltamon tapauksessa yhtäläisyyksiä Kuopiossa kaatuneeseen sellutehdashankkeeseen.

– Kuopiossa korkein hallinto-oikeus eväsi luvan paikalliselta vastaavalta hankkeelta. Tulemme viittaamaan tähän ennakkopäätökseen, sillä kriteeristö lähentelee tässä samaa kuin Kuopiossa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)