Puoluepomot olisivat valmiita ulottamaan ansiosidonnaisen kaikille – Yle seurasi Suomi-areenan paneelikeskustelua

Keskustelua kirvoitti myös viikonlopun EU-huippukokous, jossa pyritään tekemään päätökset elvytysrahastosta ja monivuotisesta rahoituskehyksestä.

Suomen politiikka
SuomiAreenan puheenjohtajatentti Allas sea poolilla Helsingissä 15. heinäkuuta 2020.
Puoluejohtajat kohtasivat toisensa Allas Sea Poolin lavalla Helsingissä keskiviikkoiltana.Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomi-areenan puheenjohtajapaneeliin osallistuneet puoluepomot olisivat valmiita ulottamaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille suomalaisille.

Jokaista yhdeksää eduskuntapuoluetta edustavan puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan käsi nousi ylös, kun heiltä kysyttiin kannatusta ansiosidonnaisen laajentamiselle. Paneeli näytettiin suorana lähetyksenä MTV:llä.

Keskustelu ansiosidonnaisesta ryöpsähti viime viikolla, kun kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki antoi haastattelun aiheesta Helsingin Sanomille. (siirryt toiseen palveluun)

– Tämä on meille ensisijaisesti oikeudenmukaisuuskysymys, koska kaikki osallistuvat sen (työttömyysturvan) rahoittamiseen, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kiitteli SDP:n ja kokoomuksen edustajien kantoja. Perinteisesti universaalia ansioturvaa ei ole näissä puolueissa ainakaan voimallisesti kannatettu.

– Keskusta ja vasemmistoliitto taas ovat perinteisesti kannattaneet tällaisia (universaaleja) malleja, Kulmuni huomautti.

– Minä toivon, että tämä asia etenisi hallituksessa.

Yksityiskohdat ratkaisevat ansioturvassa

Keskustelulavalla kävi nopeasti selväksi, että uudistuksen toteuttaminen ei olisi kuitenkaan aivan yksinkertaista – näennäisestä yksimielisyydestä huolimatta.

Piru piileekin yksityiskohdissa. Vasemmistoliitto on kannattanut pakollista kassajäsenyyttä ratkaisuksi, kokoomuksen Lepomäki taas on pitänyt esillä myös Kelan roolin kasvattamista.

Pääministeripuolue SDP:tä tentissä edustanut varapuheenjohtaja, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoi, ettei puolue "tyrmää" ehdotusta.

– Tästä tehdään jatkoselvitys. Mutta kokoomus on vaatinut edellisissä hallitusneuvotteluissa myös työttömyysturvasta leikkaamista ja ansiosidonnainen heikentämistä. SDP ei hyväksy leikkauksia sosiaaliturvaan, tämä on se reunaehto.

– Minkäänvärinen hallitus ei ole pystynyt tätä epäkohtaa korjaamaan. Se kertoo siitä, että uudistus on helpommin sanottu kuin tehty, sanoi puolestaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Kysymys ansioturvasta jäi lähes ainoaksi, jossa puoluejohtajat löysivät toisensa yli hallitus-oppositio-rajan.

Muissa teemoissa noudatettiin tutumpia jakolinjoja. Oppositiosta moitittiin sekä hallituksen työllisyystoimia että taloudenpitoa.

– Hallitus yrittää lakaista kaiken koronamaton alle, sanoi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Perussuomalaiset ja KD jättäytyisivät EU:n elvytysrahaston ulkopuolelle

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit kritisoivat myös hallituksen kantaa EU:n elvytysrahastoon. Puoluejohtajat esittivät, että Suomi voisi jättäytyä rahaston ulkopuolelle.

– Suomihan pystyy estämään tämän järjestelyn luomisen. Tässä on monia ongelmia. Yksi on se, että tämä rikkoo EU:n omia sääntöjä, sillä EU rahoittaisi tässä omaa toimintaansa lainarahalla ja jäsenmaita oltaisiin sitomassa yhteiseen velkaan. Lissabonin sopimus kieltää tämän, Jussi Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen Petteri Orpo oli eri mieltä. Sen sijaan hän vaati tiukempaa ehdollisuutta rahastosta myönnettäville lainoille tai tuelle.

– Suomen hallituksen pitää neuvotella paremmat ehdot.

Parempien ehtojen kannalla oli myös keskustan Kulmuni. Hän sanoi, että paketin täytyy olla pienempi ja lainapanoitteisempi.

– Jos se on tällainen, niin Suomi ei hyväksy sitä.

Halla-aho ja Essayah olivat samaa mieltä myös siitä, että ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) olisi syytä jättäytyä pois tehtävästään ainakin siksi aikaa, kunnes häntä koskeva rikosepäily on käsitelty.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo muistutti, että syyttömyysolettama koskee myös Haavistoa.

Pääministeri Marinin poissaolo puhutti aiemmin päivällä

Suomi-areena on MTV:n jokakesäinen yhteiskunnallisen keskustelun tapahtuma, joka on järjestetty viime vuosina Porissa.

Tänä vuonna tapahtuma ehdittiin perua keväällä koronavirustilanteen vuoksi, mutta perinteinen puheenjohtajien paneeli järjestettiin tästä huolimatta Helsingissä.

Paikalla ovat puoluejohtajat Jussi Halla-aho, Petteri Orpo, Katri Kulmuni, Maria Ohisalo, Sari Essayah ja Harry "Hjallis" Harkimo (liik.).

SDP:n, vasemmistoliiton ja RKP:n puheenjohtajia tuuraavat sijaisina varapuheenjohtajat Ville Skinnari, Jussi Saramo (vas.) ja Sandra Bergqvist (r.).

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ehti saada erityisesti kokoomuksen suunnalta arvostelua siitä, ettei häntä nähdä tänään tentissä. Marin ei ole SDP:n puheenjohtaja, mutta MTV oli pyytänyt Marinia siitä huolimatta mukaan.

– Miksi Sanna Marin ei halua osallistua avoimeen poliittiseen keskusteluun suorassa tv-lähetyksessä? kyseli Twitterissä muun muassa kokoomuksen varapuheenjohtaja ja entinen opetusministeri (siirryt toiseen palveluun)Sanni Grahn-Laasonen.

Marin kirjoitti itse Twitterissä, että hän on keskustelemassa EU-rahoituskehyksestä ensi viikon maanantaina oppositiojohtajien kanssa Ylen A-studiossa. Pääministerin mukaan osallistumisen tämänpäiväiseen keskusteluun esti aikataulut.

– Olen priorisoinut viikonlopun tärkeään Eurooppa-neuvoston kokoukseen valmistautumisen muiden tehtävien edelle. Tänään ohjelmassa muun muassa keskusteluja eri maiden pääministerien kanssa, viimeisin iltayhdeksältä. Huomenna vielä osa, Marin kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta huomiseen torstaihin 16.7. klo 23 saakka.