Hyppää sisältöön

Rasismi saa rehottaa supersuositussa Tiktokissa – yhtiö myöntää, että sisältöön olisi pitänyt puuttua aiemmin

Ylen yhteydenoton jälkeen Tiktok alkoi tutkia tarkemmin alustalla ilmenevää suomenkielistä rasismia.

Vielä heinäkuun alussa yksinkertainen sanahaku löysi palvelusta runsaasti rasistisia ilmaisuja. Kuva: Stephen Frost / AOP

Suomenkielisessä Tiktokissa esiintyy runsaasti rasismia, kiusaamista ja vihapuhetta, vaikka ne kaikki on selväsanaisesti kielletty alustan yhteisösäännöissä.

Tiktokin yhteisösäännöissä (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että sovellus poistaa sisällön, joka on ristiriidassa sen yhteisösääntöjen kanssa. Esimerkiksi etnisyyteen, rotuun tai muuhun suojattuun ominaisuuteen väheksyen kohdistetut halventavat ilmaisut ovat kiellettyjä.

Käyttäjät, jotka rikkovat sääntöjä hyvin räikeästi tai useasti, estetään palvelusta joko väliaikaisesti tai pysyvästi.

Yle lähestyi Tiktokia sen suomenkielisen sisällön rasismiongelmista 6. heinäkuuta. Yhtiö kertoi tuolloin aloittavansa yhteydenoton perusteella selvityksen sääntöjä rikkovasta sisällöstä.

Tiktok myöntää: Asiaan olisi pitänyt puuttua aiemmin

Vielä 6. heinäkuuta yksittäinen Tiktokissa tehty sanahaku löysi palvelusta runsaasti rasistisia ilmaisuja sisältävää, yhteisösääntöjä rikkovaa sisältöä. Osa rasistisesta sisällöstä jää myös haun ulkopuolelle, sillä toisten käyttäjien videoihin jätetyt kommentit eivät nouse siinä esille.

Yhteisösääntöjen perusteella esimerkiksi neekeri-sanan käytön pitäisi olla kiellettyä, sillä säännöt kieltävät etnisyyteen ja rotuun kohdistuvat halventavat ilmaisut. Tästä huolimatta vielä heinäkuun alussa Tiktokin haku-toiminto tarjosi n-sanalla tehdyn haun tulokseksi runsaasti sisältöä. Hakutuloksena tarjotun neekeri-aihetunnisteen sisältämät videot olivat tuolloin keränneet lähes 800 000 näyttökertaa.

Aihetunnisteella merkittyjen videoiden lisäksi haku ehdotti myös käyttäjänimiä, videoita ja ääniraitoja. Sen sijaan englanniksi tehty vastaava haku tuottaa tulokseksi vain alle kymmenen käyttäjää ja hiukan yli sata ääniraitaa.

Noin viikkoa myöhemmin, 15. heinäkuuta, suomenkielisen haun tulokset näyttävät Tiktokissa erilaisilta. Haku tarjoaa tuloksena vain käyttäjänimiä ja ääniraitoja. Aihetunnisteita ja videoita ei enää näytetä.

6. heinäkuuta ja 20. heinäkuuta Tiktokissa otetut kuvakaappaukset osoittavat, kuinka hakunäkymä on muuttunut. Kuva: Kuvankaappaus Tiktok-palvelusta

Tiktok kertoi Ylelle 17. heinäkuuta, että se poisti selvityksensä tuloksena alustalta satoja videoita ja kommentteja, jotka rikkoivat Tiktokin yhteisösääntöjä. Tiktok kertoi asiasta kirjallisesti. Sen tiedottajalla ei ollut aikaa haastattelulle.

Lausunnossaan Tiktok myöntää, että tässä tapauksessa toimiin olisi pitänyt ryhtyä paljon aikaisemmin.

Yhtiön mukaan sen tuore raportti (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin osoittaa, että maailmanlaajuisesti 98,2 prosenttia yhteisösääntöjä rikkovista videoista poistettiin jo ennen, kuin käyttäjä ehti ilmiantaa ne. Samassa raportissa Tiktok kertoo, että se valvoo yhteisösääntöjen noudattamista teknologian ja sisältömoderoinnin avulla.

"Mä en ole törmännyt kehenkään, joka ei saa mitään vihaa"

Ylen haastattelemat Tiktokin käyttäjät kertovat kaikki saaneensa osakseen vihakommentteja. Haastateltavat ovat nähneet myös muihin käyttäjiin kohdistuvaa epäasiallista kommentointia.

Ayesha (@crybabysweeties (siirryt toiseen palveluun)) sai vihakommentteja eniten silloin, kun hän oli juuri aloittanut tiktokkaamisen. Nyt ikäviä kommentteja tulee vähemmän, ja videoista sanotaan myös paljon hyvää. Kun vihakommentteja tulee, ne ovat joko rasistisia tai homofobisia.

Ayesha tekee tiktokkeja enimmäkseen omasta seksuaalisuudestaan: joko hauskoja videoita, jotka naurattavat muita seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä edustavia ihmisiä, tai vakavampia videoita, jotka kertovat esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen kokemasta vihasta. Lisäksi Ayesha tekee tiktokkeja tyylistään.

Ayesha esiintyy tässä jutussa etunimellään, sillä hän haluaa suojella perheensä yksityisyyttä.

Ayeshan mielestä Suomi-Tiktokin käyttäjät saavat vihaa niskaansa aivan pienistä asioista. Ilmapiiri on hyvin erilainen esimerkiksi Yhdysvaltojen Tiktok-piireihin verrattuna.

Kommenteissa saatetaan esimerkiksi rasistisesti spekuloida tiktokkaajan kansallisuutta. Vihakommentit keräävät välillä osakseen vastalauseita toisilta kommentoijilta Kuva: Kuvankaappaus Tiktok-palvelusta

Suomi-Tiktokissa vihakommentit kohdistuvat esimerkiksi käyttäjän ulkonäköön, sukupuoleen tai harrastuksiin. Vihaa voi saada pelkästään siksi, että on eri mieltä kuin muut. Harva välttyy kommentoinnilta täysin.

– Mä en ole törmännyt kehenkään, joka ei saa mitään vihaa. Ihmiset keksii aina jotain sanottavaa, Ayesha sanoo.

– Ihan sama oletko tumma- vai vaaleaihoinen, ihan sama mitä sisältöä teet, saat varmasti vihaa.

Vihaan vastataan julkisuudella

Unna-Leena Karppinen (@unnahadia (siirryt toiseen palveluun)) alkoi saada vihakommentteja, kun kertoi Tiktokissa enemmän itsestään. Karppinen kertoo esimerkkeinä sen, että hän ei vastusta maahanmuuttoa. Ikäviä kommentteja sateli myös silloin, kun Karppinen kertoi, että hänen miehensä on ulkomaalainen. Kommenteissa häntä saatetaan esimerkiksi nimitellä tai toivoa, että hän joutuisi raiskatuksi.

Karppinen vastaa saaminsa törkykommenteihin tekemällä niistä videoita. Hän haluaa näin tuoda laajemmin esille sitä, millaisia kommentteja ihmiset sovelluksessa kirjoittavat.

Myös Ayesha on kokeillut tekniikkaa ja huomannut sen vähentävän kommentoinnin määrää.

– Ihmiset ei enää uskalla sitten laittaa mitään rasistisia kommentteja.

Jotkut videot keräävät kommentteihinsa paljon rasistista kieltä sisältäviä viestejä. Vihaviestiin vastaaminen videolla voi vähentää niiden määrää. Kuva: Kuvankaappaus Tiktok-palvelusta

Toiset käyttäjät päättävät jättää vihakommentit kokonaan ilman huomiota. 18-vuotias Anne Wima (@annewima) vastaa ikäviin kommentteihin positiivisilla ajatuksilla.

– Mä oon aina positiivinen. Se [kommentointi] ei vaikuta muhun mitenkään, koska oon tottunut siihen.

Myös muut Tiktokin käyttäjät yrittävät päihittää negatiivisen positiivisella. Wima on huomannut, että kun yksi käyttäjä kommentoi jotain rasistista, toiset käyttäjät tulevat paikalle kommentoimaan positiivisia asioita.

Ayesha on pohtinut myös sitä, että hän voisi estää yksittäisten sanojen käytön omien videoidensa kommenteissa.

Ilmiantamisen vaikutukset eivät ole käyttäjille selviä

Sääntöjen vastaista sisältöä voi myös ilmiantaa Tiktokille. Yhtiö kertoo läpinäkyvyysraportissaan, että sen moderaattorit arvioivat, mikäli ilmiannettu sisältö rikkoo sääntöjä. Jos näin on, sisältö poistetaan. Viime vuoden heinä-joulukuussa Tiktok poisti maailmanlaajuisesti yli 49 miljoonaa videota, mikä edustaa yhtiön mukaan alle yhtä prosenttia kaikista käyttäjien luomista videoista.

Ayesha kertoo, ettei ole koskaan ilmiantanut saamiaan kommentteja, vaan antanut asian olla tai vastannut siihen videolla.

– En mä tiedä, musta tuntuu, että niitä tulee kuitenkin joka tapauksessa.

Karppinen sen sijaan sanoo ilmiantaneensa joitakin kommentteja ja käyttäjäprofiileja, jotka rikkovat sääntöjä. Lisäksi hän on huomannut, että rasismia sisältäviä videoita on poistettu Tiktokista.

Hän ei kuitenkaan tiedä, onko ilmiantaminen johtanut sisällön poistamiseen, sillä Tiktok ei kerro käyttäjälle, onko se ryhtynyt toimenpiteisiin ilmiannon vuoksi. Esimerkiksi Facebookissa näin toimitaan. Tiktokin läpinäkyvyysraportissa ei myöskään puhuta tarkemmin poistetuista käyttäjäprofiileista tai kommenteista, vaan pelkästään videoista.

Kommentoijat luultavasti hyvin nuoria

Sekä Wima että Karppinen arvioivat, että ilkeitä kommentteja jättävät käyttäjät ovat nuoria. Wimman mukaan vihakommentteja jättävät käyttäjät voivat olla hyvin nuoria, noin 10–11-vuotiaita lapsia. Myös Karppinen ajattelee, että kommentoijat voivat olla nuoria lapsia.

Ylen haastattelemat käyttäjät arvioivat, että kommentoijat ovat hyvin nuoria. Kuva: Kuvankaappaus Tiktok-palvelusta

Wimman mukaan kommenteista paistaa läpi, että käyttäjät eivät ymmärrä rasismia. Hänestä siitä pitäisi opettaa koulussa lapsille enemmän.

– Mun mielestä ne [kommentoijat] ei vain tajua, Wimma sanoo.

– Netissä on helppoa kirjoitella tuollaista, kun ei ole omaa kuvaa tai nimeä esillä, Karppinen taas toteaa.

Karppinen arvioi, ettei Tiktok ole puuttunut ongelmaan kovin hyvin.

Ayesha toivoo, että sääntöjä rikkovaan, esimerkiksi rasistiseen sisältöön puututtaisiin aidosti.

– Mä toivoisin, että Tiktok ottaisi [asian] tosissaan.

Juttua korjattu 24.7. klo 22.04. Juttuun korjattu syytä, miksi Ayesha esiintyy tässä yhteydessä pelkällä etunimellään.

Lue myös:

Yritykset vetävät Yhdysvalloissa mainoksia Facebookista – vaativat somejättiä suitsimaan rasistisia ja väkivaltaisia sisältöjä

Instagramista ja Facebookista poistettiin satoja tilejä – rasistisiin viharyhmiin linkittyvillä tileillä pohdittu menoa aseistautuneina BLM-protesteihin

Rasismikeskustelu paljastaa somen parhaimmat ja pahimmat puolet – Instagramissa jaetaan solidaarisuutta, kun Twitterissä pilkataan vainajaa