1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnonmarjat

4H:n marjanvälityskampanja yrityksille sai vaisuhkon vastaanoton Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmalla

Kainuussa Satosankarit-kampanjaan ei osallistu yhtään paikallisyhdistystä tänä kesänä.

luonnonmarjat
Bilberry or European blueberry
Marjapistettä pitävien 4H-yhdistysten yhteystiedot löytyvät järjestön internet-sivuilta. Pohjoisessa mustikkaa ostetaan heinäkuun viimeiseltä viikolta lähtien.Julia Sieppi / Yle

Teollisuuden marjansaannin helpottamiseksi 4H välittää mustikkaa tänä kesänä yksityisiltä poimijoilta marjayritykselle.

Paikallisyhdistysten osanotto Satosankarit-kampanjaan on ollut kuitenkin vaimeaa. Kainuusta mukaan ei lähtenyt yhtään yhdistystä. Pohjois-Pohjanmaallakin vain kahdeksan yhdistystä yli kolmestakymmenestä järjestää oman marjapisteensä.

Kampanja jouduttiin laittamaan pystyyn nopealla aikataululla, ja vain reilu kymmenesosa kaikista Suomen 4H-yhdistyksistä saatiin paikallisesti välittämään marjaa.

Syynä nopeaan aikatauluun oli rahoituksen varmistuminen vasta juhannuksen jälkeen, kertoo Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluejohtaja Heli Hietala.

Mustikan ostaa suomussalmelainen Kiantama Oy. Lähivuosina 4H-järjestö on ostanut marjapisteillään ainoastaan puolukkaa, jota ostetaan tänäkin vuonna.

Pohjoisessa 4H välittää mustikkaa poimijoilta yritykselle heinäkuun viimeisen viikon alusta alkaen.

Suomeen ei ole saatu riittävästi ulkomaista työvoimaa poimimaan luonnonmarjoja korona-ajan matkustusrajoitusten vuoksi. Nyt suomalaisia kannustetaan eri kampanjoilla poimimaan ja myymään marjoja eteenpäin teollisuuden tarpeisiin.

Lisää aiheesta:

Marjoille riittää ostajia, mutta riittääkö poimijoita? Myös 4H aloittaa mustikan oston ensimmäistä kertaa vuosiin

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi