1. yle.fi
  2. Uutiset

HKScan kapusi voitolle, vaikka pandemia hidasti kulkua

Vienti Kiinaan kasvoi viime vertailukaudesta koronapandemiasta huolimatta.

HKScan
HK Ruokatalo Vantaalla.
HKScanin vertailukelpoinen liiketulos oli 0,6 miljoonaa euroa voitollinen huhti-kesäkuussa. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lihayhtiö HKScanin vertailukelpoinen liiketulos oli 0,6 miljoonaa euroa voitollinen huhti-kesäkuussa, kun se oli vuotta aiemmin 2,5 miljoonaa euroa tappiolla. Liikevaihto oli viime vuoden tasolla noin 441 miljoonassa eurossa.

Yhtiö kertoo, että liiketulosta paransivat kaupalliset onnistumiset ja vähittäiskauppamyynnin vahva kasvu. Pandemia kuitenkin hidasti yhtiön mukaan selvästi konsernin tulosparannusta. Toimitusjohtaja Tero Hemmilä kertoo tiedotteessa, että kuluttajat ostivat keväällä vähemmän jalostettuja tuotteita.

– Pandemia heikensi liikevaihtoa, minkä ohessa arviomme mukaan pandemian välitön vaikutus vertailukelpoiseen liiketulokseemme oli huhti-kesäkuussa noin kaksi miljoonaa euroa, Hemmilä sanoo.

Hän pitää epätodennäköisenä, että pandemian hellittäessä palattaisiin täysin sitä edeltäneisiin kulutustapoihin.

– Selkeä muutos on nähtävissä muun muassa ruoan verkkokaupassa, joka kasvoi moninkertaisesti verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan. Verkkokaupan kasvu tulee jatkuessaan ja vahvistuessaan muuttamaan toimintatapoja markkinassa selvästi.

Vientimarkkinoilla epävakaista

Yhtiön liiketoimintayksiköistä Tanska, Ruotsi ja Suomi paransivat vertailukelpoista liiketulostaan vertailukaudesta. Alkuvuoden aikana erityisesti Tanskan ja Ruotsin kehitys on ollut vahvaa.

Vientimäärä Kiinaan kasvoi selvästi viime vertailukaudesta pandemiasta huolimatta ja oli yhtiön mukaan lähes tavoitteen mukaisella tasolla. Yhtiö kuitenkin kertoo odottavansa epävakaisuutta kansainvälisillä lihamarkkinoilla loppuvuoden ajan.

HKScanin mukaan vahvistunut tulos luo vakaata pohjaa vuonna 2017 käynnistetyn Rauman siipikarjayksikön investoinnin toteuttamiseen.

Juttua täydennetty 16.7. klo 8.54.

Lue seuraavaksi