1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hotellit

Porin hotellit täyttyivät, vaikka superviikko peruuntui

Kesätapahtumien puuttuminen tuntuu porilaishotellien tilipussissa, sillä tänä vuonna superviikolta ei voitu periä korotettuja hintoja.

Porin hotellit täyttyivät ilman Suomi-areenan keskusteluja ja Pori Jazzin konsertteja. Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Porin hotellit olivat maaliskuun koittaessa pääosin loppuunmyytyjä heinäkuun superviikolle. Kun Suomi-areena ja Pori Jazz peruttiin, peruttiin myös suurin osa varauksista.

Kesästä odotettiin koronapandemian jäljiltä normaalia heikompaa, mutta toisin kävi. Esimerkiksi Hotel Bepopissa kesä on ollut hotellipäällikkö Elina Karttusen mukaan normaalia vilkkaampi.

– Varsinkin viime viikko oli käyttöasteen kannalta erittäin hyvä. Kotimaan matkailijoita on ollut runsaasti liikkeellä.

Vastaavaa viestiä kerrotaan myös kaupungin muista hotelleista. Virkistyshotelli Yyterin toimitusjohtaja Tuomo Ranki kertoo, että koko heinäkuu on jo melkein loppuunmyyty. Porin Scandicin hotellinjohtaja Mari Mäkisalo on havainnut, että varauksia tulee lyhyellä aikavälillä paljon.

– Kaupunki on alkanut täyttyä. On ollut hienoa nähdä, miten länsirannikon roadtripit ovat nousseet suosioon. Ihan kaikille ei ole saman päivän tarpeelle enää huonetta ollut vapaana.

Varmuus puuttuu

Hotelli Amadon toimitusjohtaja Minna Koivunen kertoo, että hotellin käyttöasteen ennakointi on vaikeaa. Osa päivistä on myyty loppuun viime tipassa.

– Ihmiset tekevät saman ja seuraavan päivän varauksia. He ilmeisesti seuraavat Porin säätilannetta ja tekevät päätöksen matkustamisesta nopeasti.

Muutos aiempiin vuosiin on huomattava. Yleensä varmuus hotellien täyttymisestä ainakin heinäkuun superviikolle on saatu hyvissä ajoin.

Normaalista rytmistä kertoo se, että osa ensi kesän superviikon huoneista on varattu jo nyt.

Vaikka asiakkaita on riittänyt tänä kesänä, ei Pori Jazzin ja Suomi-areenan jättämää lovea pysty Elina Karttusen mukaan paikkaamaan liikevaihdollisesti mitenkään.

Halvemmat huoneet laskevat tulosta

Satakunnan Osuuskaupan hotellijohtaja Pekka Kakko kertoo, että matkailun vilkas sesonki käynnistyi jo juhannuksen jälkeen. Porin Vaakunassa oli täyttä myös viime viikolla, mutta kesän tulos jää silti odotetusta.

– Olemme myyneet majoitusta edullisella lomatarjouksella. Onhan se ihan eri asia kuin Pori Jazzin ja Suomi-areenan hinnoittelu. Siitä se käytännön ero tulee.

Porin hotellihinnat ovat jopa kolminkertaistuneet normaalisti superviikon aikana.

Lue myös:

Suomalaiset paikkaavat jo turistikatoa ja tästä voi alkaa kotimaanmatkailun nousukausi – etenkin nuoret löytäneet Suomi-helmien äärelle