1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

MaRan Timo Lappi: Ravintola-ala ei kestäisi koronan toista aaltoa – ehdottaa alv-alennusta kevään kriisistä selviämiseen

Yökerhot varautuvat vilkkaaseen viikonloppuun, vaikka osa rajoituksista on vielä voimassa.

Yökerhot availevat oviaan - miten istumapaikkapakko ratkaistaan?
Yökerhot availevat oviaan - miten istumapaikkapakko ratkaistaan?

Ravintola-ala tarvitsee arvonlisäveron alennusta selvitäkseen kevään ja kesän koronakriisistä. Näin arvioi Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi Ylen aamussa.

– Olemme esittäneet, että ravintolaruoan ja -anniskelun arvonlisävero alennettaisiin kymmeneen prosenttiin 12 kuukauden ajaksi, Lappi totesi.

Kesäkausi tuottaa monelle ravintolalle hyvin, mutta totuuden hetki on edessä syksyllä. Jotta konkurssiaallolta säästyttäisiin, Timo Lappi toivoo ravintoiden vuokranantajilta edelleen alennuksia.

– Kaikki kaikessa on se, ettei viruksen toista aaltoa enää tulisi. Jos se tulee, matkailu- ja ravintola-alan yritykset eivät kestä enää sulkutilannetta. Silloin tulee kunnon konkurssiaalto, Lappi arvioi.

Hallitus sopi toukokuussa reilun 120 miljoonan euron tukipaketista ravintoloille. Tuesta 40 miljoonaa on työllistämistukea ja noin 83 miljoonaa on tappioiden hyvittämistä.

Yökerhoissa jokaiselle täytyy olla istumapaikka

Monet ravintoloita koskeneet rajoitukset poistuivat maanantaina, ja esimerkiksi yökerhot saavat olla taas auki normaalisti. Niille onkin luultavasti luvassa vilkas viikonloppu.

Voimaan jää kuitenkin edelleen esimerkiksi istumapaikkarajoituksia, eli jokaisella asiakkaalla täytyy olla istumapaikka pöydän ääressä.

Ihmiset jonottavat ravintola Groteskiin Helsingissä 15. heinäkuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsinkiläisen Merikerho-ravintolan toimitusjohtaja Tapio Mäkelä sanoi Ylen aamussa, ** **että ravintola on kehittänyt erilaisia keinoja hyvän hygienian takaamiseksi.

– Meillä esimerkiksi puhtaan ruoan ja juoman tarjoava ei koskaan koske jo käytettyyn astiaan. Ne toiminnat on meillä kokonaan eriytetty, Mäkelä kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että henkilökuntaa täytyy olla normaalia enemmän. Kustannuksia tulee muistakin järjestelyistä, kuten turva-aidoista, käsidesipisteitä ja uusista tuoleista. Mäkeläkin kannattaa siis lämpimästi ravintoiden arvonlisäveron alentamista.

MItä mieltä olet yökerhojen rajoitusten lieventymisestä? Voit keskustella aiheesta 17.7. kello 23:een asti.

Lue myös:

Matkailu avataan 28 maahan ja ravintolat saavat olla auki kellon ympäri – katso, mitkä rajoitukset muuttuvat maanantaina

Ravintoloiden rajoitukset päättyvät, mutta alan epävarmuus jatkuu – ravintolayrittäjä: Työntekijät ovat olleet liikuttavan joustavia

Paluu lähes normaaliin – ravintoloiden koronarajoitukset päättyivät

Avin tulkinta rajoituksista puhuttaa: Kahvi jäi futispelissä myymättä, mutta saako sitä kaupata ensi viikolla Lahden yleisurheilukisassa?