1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Päivö-myrskystä koitumassa miljoonalasku Järvi-Suomen Energialle

Suomen yli pyyhki kesä-heinäkuun taitteessa Päivö-myrsky, joka katkoi kymmeniltä tuhansilta sähköt Itä-Suomessa.

Kesäkuussa Päivö-myrsky tiesi pelastuslaitokselle runsaasti hälytystehtäviä. Kuvituskuva. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Järvi-Suomen Energiaa ennakoi miljoonalaskua Etelä-Savoa heinäkuun alussa kurittaneesta Päivö-myrskystä.

Järvi-Suomen Energian asiakkaille maksettaviksi korvauksiksi arvioidaan 600 000–700 000 euroa. Sähkölinjojen korjaustöistä maksettavien kustannusten puolestaan arvioidaan nousevan 300 000 euroon.

– Alustavia arvioita on tehty. Laskelmat varmistuvat noin kuukauden päästä, Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Pajunen muistuttaa.

Korvausten määrän luonnehditaan jäävän pieniksi verrattaessa esimerkiksi vuonna 2010 Etelä-Savoa koetelleeseen Asta-myrskyyn.

– Kyllähän tämä huomattavasti pienemmäksi jäi, koska noin vuorokaudessa saatiin palautettua sähköt lähes kaikille. Astassa ja Veera-myrskyssä korjaustyöt kestivät viikon ja vähän ylikin.

– Normaalisti korjaaminen maksaa noin miljoona euroa per vuorokausi, kun koko väki on töissä. Tuohon lukuun on laskettu korjaaminen ja korvaukset mukaan.

Korvaukset maksetaan asiakkaille hyvityksinä.

– Lopulliset laskelmat eivät ole vielä valmistuneet. Jos sähkölaskun saa lähipäivinä tai parin viikon sisällä, niin hyvitys ei vielä näy siellä vaan vasta seuraavissa laskuissa, Pajunen muistuttaa.

Lue lisää:

Tämän takia sähkökatkot kiusaavat herkimmin tiettyjä alueita – mikkeliläinen vihannesviljelijä on jo oppinut elämään sähkökatkojen kanssa

Suomen metsäkeskus Ylelle: Myrskyt kaatoivat viikon sisään metsää 20 miljoonan euron arvosta

Päivö-myrsky teki tuhojaan etenkin idässä, torstaina noin 9000 sähkötöntä taloutta – Pohjois-Karjalassa hätänumeroon ei saanut kaikkialla yhteyttä