Mobiilisovellus auttaa löytämään liikuntarajoitteisille tarkoitetut pysäköintipaikat

Autoliiton mukaan sovellukseen voitaisiin tulevaisuudessa linkittää myös julkisten rakennusten esteettömyystiedot.

Suomessa yli 90 000 autoilijalla on käytössä liikkumisesteisen pysäköintitunnus. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle

Liikuntarajoitteisten autoilijoiden pysäköinti helpottuu monessa Suomen kaupungissa, kun niin sanottujen invapaikkojen sijainnin voi tarkistaa mobiilisovelluksesta.

Autoliiton mukaan liikkumisesteiselle henkilöauto on usein ainoa tapa hoitaa asiointimatkoja. Lainsäädäntö edellyttää, että rakennusten ja erityisesti julkisten palvelujen lähettyvillä on oltava liikkumisesteisille tarkoitettuja pysäköintipaikkoja.

– Kyllähän jokainen tietää, missä ne oman paikkakunnan pysäköintipaikat sijaitsee. Mutta entä jos joutuu ajamaan vieraaseen kaupunkiin. Siellä liikuntarajoitteisille sopivien parkkiruutujen löytäminen saattaa olla haastavaa, kertoo projektipäällikkö Janne Koivisto Autoliitosta.

Koiviston mukaan mobiilisovelluksen ensisijainen tarkoitus on helpottaa autoilevan liikuntarajoitteisen henkilön palveluihin pääsemistä. Invapysäköintiprojekti ei tähtää vain pysäköintipaikkojen kokoamiseen.

– Olemme katsoneet asiassa eteenpäin ja tulevaisuudessa sovellukseen pystytään linkittämään myös rakennusten esteettömyystietoja, kertoo Koivisto.

Suomessa yli 90 000 autoilijalla on käytössä liikkumisesteisen pysäköintitunnus

Autoliiton käynnistämää invapysäköintiprojektia testattiin Forssan ja Porin seudulla. Nyt ilmaisesta sovelluksesta voi katsoa jo 32 kaupungin tai kunnan liikuntarajoitteisten pysäköintipaikkojen sijaintitiedot.

– Kaunis toivehan olisi tietysti saada kaikki Suomen kunnat mukaan, kertoo projektipäällikkö Janne Koivisto.

– Tietojemme mukaan liikkumisesteisten pysäköintitunnuksia on Suomessa yli 90 000 autoilijalla. Kyse on siis merkittävästä määrästä autoilijoita.

Mobiilisovelluksella voi navigoida suoraan pysäköintipaikan luokse. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle

Hämeen kunnista sovelluksessa on tällä hetkellä tiedot Forssan, Hollolan, Jokioisten ja Tammelan pysäköintipaikoista. Autoliiton tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan muita kuntia ovat Enontekiö, Hanko, Iisalmi, Juva, Kajaani, Kouvola, Kuopio, Laitila, Lieto, Loimaa, Loviisa, Mänttä-Vilppula, Naantali, Närpiö, Pori, Raasepori, Raisio, Rovaniemi, Salo, Sastamala, Siilinjärvi, Sipoo, Sodankylä, Tornio, Tuusula, Uusikaupunki, Varkaus ja Ylitornio.

Lisäksi mukana ovat Yyterin kylpylä ja Itä-Suomen yliopisto, Kuntaliiton invapysäköintipaikat Kuntatalolla sekä HUS Diagnostiikkakeskus Kuvantamisen paikat Uudellamaalla.

Sovellus on osa Autoliiton ladattavaa maksutonta mobiilisovellusta.