1. yle.fi
  2. Uutiset

Sopimuspalokuntalaisten palkoista kiistellään ympäri Suomen – Kainuussa vapaaehtoiset ovat tärkeä osa pelastustoimintaa

EU:n määräyksen mukaan sopimuspalokuntalaisille pitäisi maksaa täysi palkka varallaolosta.

pelastustoiminta
Kainuun pelastuslaitos sammuttaa Paltamon Kontiomäen asemarakennusta 6.5.2020.
Paltamon Kontiomäen asemarakennuksen tulipaloa oli toukokuussa sammuttamassa Kainuun pelastuslaitoksen yksiköitä viidestä kunnasta. Arkistokuva.Jarmo Nuotio / Yle

Sopimuspalokunnat ovat Kainuussa tärkeä osa pelastustoimintaa. Kainuun pelastuslaitoksella on seitsemän sopimuspalokuntaa, eli kaikkialla muualla kuin Kajaanissa. Sopimuspalokunnat toimivat vapaaehtoisvoimin.

Tällä hetkellä sopimuspalokunnat ovat kuitenkin vaikeassa välissä, sillä heidän palkoistaan kiistellään ympäri Suomen. Ongelmana on EU:n määräys, jonka mukaan varallaolosta pitäisi maksaa täysi palkka eikä kolmasosaa palkasta kuten tähän asti. Monellakaan pelastuslaitoksella ei ole tähän rahaa.

– Vielä emme tiedä, mitä teemme, vaan odotamme tuomioistuimen päätöksiä. Meillä on kova tarve sopimuspalomiehille. Jos varallaolo lakkaa, haasteena on, kuinka saamme pysymään heidät vahvuudessamme, sanoo Kainuun pelastuslaitoksen palopäällikkö Jukka Heikkinen Suomussalmelta.

Sopimuspalokunnat hoitavat Kainuussa kaikkia hätäkeskuksen välittämiä tehtäviä. Esimerkiksi Paltamossa hälytyksiä on vuodessa keskimäärin 200.

– Meillä on pitkät etäisyydet, joten sopimuspalomiehiä tarvitaan hoitamaan kaikkia tehtäviä. Meillä on liikenneonnettomuuksia, myrskyjä, maastopaloja, rakennuspaloja ja ihmisen pelastamistehtäviä. Tehtäviä on laidasta laitaan, kertoo Paltamon yksikön johtaja Jari Junkkari.

Junkkari on toiminut sopimuspalokuntalaisena 10 vuotta. Hän uskoo, että Kainuussa pelastustoimi järjestetään niin vakinaisten kuin sopimusmiesten osalta myös tulevaisuudessa. Toimivia ratkaisuja ei ole kuitenkaan kovin montaa.

– Tällä hetkellä laki ei tunne kuin aktiivityöajan ja varallaoloajan. Jos varallaoloa rajoitetaan, keinot alkavat loppua. Laki ei tunne varallaolon korvaavaa järjestelmää, mikä on sopimuspalomiesten näkökulmasta hyvä ratkaisu, Junkkari sanoo.

Lue myös: Kuka pian sammuttaa tulipalot? Sopimuspalokuntalaisille pitäisi maksaa hälytysvalmiudesta oikea palkka, mutta rahat eivät siihen riitä

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi