Koronatestien määrä jopa viisinkertaistunut viime kuusta – nyt pohditaan, riittääkö testauskapasiteetti enää syksyllä

Todelliselle koetukselle näytteenotto- ja testauskapasiteetti joutuu todennäköisesti vasta syksyllä, kun influenssakausi alkaa.

Kotimaa
Koronavirusnäytteitä
Kymsoten mukaan kasvaneet näytemäärät on pystytty ottamaan ongelmitta. Päivystysavun puhelimeen lisätään ensi viikosta alkaen henkilöstöä ruuhkautumisen estämiseksi.Pasi Takkunen / Yle

Ihmiset hakeutuvat nyt ahkerasti koronavirustesteihin eri puolilla Suomea.

Suomessa tehtiin viime viikolla noin 24 000 koronatestiä, mikä on enemmän kuin vielä kertaakaan epidemian aikana. Edellinen ennätysviikko oli toukokuun puolivälin jälkeen, jolloin testimäärä oli hieman viimeviikkoista alempi.

Testimäärä on ollut viime aikoina voimakkaassa kasvussa ainakin pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa sekä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa.

Pelkästään Jyväskylässä tehdään nyt yli sata testiä joka päivä, kun vielä pari viikkoa sitten vauhti oli suunnilleen 20 testiä päivää kohti.

Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa testimäärät ovat käytännössä kaksinkertaistuneet muutaman viikon takaisesta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote otti viime viikolla noin 60 testiä joka arkipäivä. Kymenlaaksossa lukemat ovat naapurimaakuntaa hiukan korkeammat.

– Viime päivien testilukemat näyttävät siltä, että meille kertyisi yli 500 testiä viikossa. Vähän alle sadan testin päivävauhtia mennään tällä hetkellä, kertoo hallintoylilääkäri Kari Kristeri Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsotesta.

Kesäflunssaa ja heinänuhaa

Koronaepäilyksiä on todennäköisesti lisännyt se, että liikkeellä on muita infektiotauteja, jotka aiheuttavat koronaa muistuttavia oireita.

– Näitä kesäflunssia liikkuu. Tähän aikaan vuodesta on myös heinänuhaa, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Eksoten terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhula on samoilla linjoilla.

– Kaikenlaisia ylähengitystieinfektioita alkaa olla enemmän, kun ihmiset liikkuvat enemmän, Karhula sanoo.

Karhulan mukaan liikkeellä on esimerkiksi rhinovirusta, joka on yksi yleisimmistä lievien hengitystieinfektioiden eli nuhakuumeen aiheuttajista. Toiseksi selväksi syyksi testien määrän kasvuun Karhula mainitsee sen, että kaikki hengitystieoireiset testataan.

Rauhallista koko maassa

Koronatesteissä on tullut hyvin vähän positiivisia tuloksia, ja tilanne koronarintamalla on THL:n mukaan rauhallinen koko Suomessa.

Sairastuneiden ikäryhmät ovat nuorentuneet jonkin verran viime aikoina.

– Osittain se varmaan johtuu siitä, että nuoret ihmiset liikkuvat nyt enemmän ja ovat aktiivisemmin kontaktissa toisiinsa. Siksi he saavatkin ehkä infektioita herkemmin, Savolainen-Kopra sanoo.

Syksy testaa kapasiteetin

Odotettavissa on, että syksyllä infektiorintamalla tulee vielä paljon nykyistä vilkkaampaa, kun perinteinen influenssakausi alkaa. Se tietää todennäköisesti tuntuvaa lisäkuormitusta myös koronatesteihin.

– Erotusdiagnostisia testejä koronan poissulkemiseksi tehdään varmasti [syksyllä] paljon. Valmiutta täytyy olla ja mahdollisuutta päästä testeihin, Savolainen-Kopra sanoo.

Savolainen-Kopran mukaan pullonkaulaksi testaamisessa tuskin muodostuu laboratorioiden kantokyky. Enemmän epävarmuutta saattaa liittyä koronanäytteiden ottamiseen, johon tarvitaan runsaasti käsipareja.

– Näytteenottopisteitä ja koulutettua henkilökuntaa pitää olla alueilla riittävästi, Savolainen-Kopra tähdentää.

Lue myös:

Koronatartuntojen määrä on jatkanut laskuaan – suomalaiset ovat käyneet testeissä aiempia viikkoja enemmän

Rovaniemellä korona-altistuneiden määrä nousi yli kahteen sataan – Hoplopissa käyneistä 106 karanteeniin

Toiveet koronarokotteen onnistumisesta vahvistuvat, mutta rokotteen valmistuminen ei lopeta odottamista – kuka saa etusijan rokotusjonossa?

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tuoreimmat koronavirusuutiset Kymenlaaksosta