Hyppää sisältöön

EU-tuomioistuimelta voitto yksityisyydensuojalle: Ihmisten tietojen luovutusta Yhdysvaltoihin säädeltävä tiukemmin

Tuomioistuin vaatii, että eurooppalaisten henkilökohtaisille tiedoille pitää Yhdysvalloissa taata sama suoja kuin EU:ssa.

Itävaltalainen Max Schrems nosti Facebookia vastaan kanteen, jossa hän vaati kieltämään eurooppalaisten tietojen luovuttamisen Yhdysvaltoihin heikon yksityisyydensuojan takia. Kuva: AOP

EU-tuomioistuin on tuominnut laittomaksi sopimuksen, joka sallii yhtiöiden luovuttaa käyttäjien tietoja EU-alueelta Yhdysvaltoihin.

Privacy Shield -sopimuksen (siirryt toiseen palveluun) oli tarkoitus suojata eurooppalaisten henkilökohtaisia tietoja, kun niitä siirretään Yhdysvaltoihin kaupallisiin tarkoituksiin. Tuomioistuimen mukaan suoja ei ole kuitenkaan riittävä.

Toinen tietojensiirtomekanismi jää edelleen voimaan, mutta tuomioistuin kehottaa tietosuojaviranomaisia estämään siirrot EU:n ulkopuolelle, jos yksityisyydensuojaa ei voida taata.

Päätös tarkoittaa sitä, että EU:n ja Yhdysvaltojen on sovittava järjestelmästä, joka takaa eurooppalaisten tiedoille saman suojan Yhdysvalloissa kuin niillä on EU:ssa.

Asia nousi esiin, kun Edward Snowden paljasti vuonna 2013, että Yhdysvallat urkkii ihmisten internetviestintää ja -tietoja. Paljastui muun muassa, miten Facebook sallii Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisille pääsyn eurooppalaisten henkilökohtaisiin tietoihin.

Tuomioistuimen tuore päätös on vastaus itävaltalaisen Max Schremsin Facebookia vastaan nosamaan kanteeseen. Schrems katsoi, ettei yhtiöiden tulisi lähettää ihmisten tietoja Yhdysvaltoihin, koska tietosuoja on siellä heikompi kuin Euroopassa.

Schrems kommentoi tuoreeltaan tuomioistuimen päätöstä tyytyväisenä:

– Vaikuttaa täydelliseltä, Schrems sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Voit keskustella aiheesta 17.7. kello 23:een asti.

Aiheesta aiemmin: