Orpovarsan elämä oli hiuskarvan varassa, mutta ensimmäistä kertaa varsonut tamma pelasti Lennin hengen – katso video hauskoista varsaveljeksistä!

Lennin emä ei toipunut kaviokuumeesta ja varsa jäi orvoksi. Onneksi toinen tamma hyväksyi Lennin oman varsansa rinnalle.

varsat
Tamma ja kaksi varsaa laitumella
Katso video, jossa tyytyväinen "uusperhe", Alexandra, Lenni ja Kille, viettää kesäpäivää laitumella Hauholla.

Pieni Lenni kerää huomiota somessa. Tarina varsan täpärästä pelastumisesta ja sen emän surullisesta kohtalosta on saanut yli kuusituhatta peukutusta ja satoja kannustavia kommentteja.

Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton keinoemovälitystä (siirryt toiseen palveluun) hoitava Heli Lepo kertoo, että tänä vuonna heinäkuun puoleenväliin mennessä emäehdokkaaksi on ilmoitettu 65 tammaa ja keinoemoa on etsinyt 49 varsaa. Luvut ovat pysyneet vuosia suunnilleen samalla tasolla.

Harvemmin keinoemo päätyy hoitamaan kahta varsaa. Tällaisia tapauksia on vuosittain korkeintaan muutama.

Levon mukaan yhdeksän tammaa kymmenestä hyväksyy vieraan varsan, jos tutustuttaminen tehdään oikein. Joskus ratkaisu voi löytyä jopa omasta tallista. Näin kävi hauholaiselle hevoskasvattajalle ja oriasemayrittäjälle Eeva-Liisa Penttilälle.

Itsekin tänä kesänä varsonut Alexandra otti Lennin siipiensä suojaan ja ryhtyi kahden varsan huoltajaksi. Penttilä ei olisi uskonut, että tamma hyväksyisi vieraan varsan omakseen niin mutkattomasti.

Kaviokuume ja kohdun kiertymä uuvuttivat emän

Lennin emä Dancing Girl sairastui tiineyden lopulla kaviokuumeeseen ja joutui karsinalepoon. Emän ja syntymättömän varsan elämä oli vaarassa, sillä kaviokuume on hevoselle vakava sairaus.

Vastoinkäymiset eivät päättyneet tähän ja pian emällä todettiin kohdun kiertymä. Seurasi matka Helsinkiin Yliopistolliseen hevossairaalaan, jossa tiineenä ollut tamma leikattiin.

– Leikkaus oli massiivinen, mutta varsa jätettiin kohtuun. Eläinlääkäreiden mukaan se ei olisi vielä jäänyt eloon.

Dancing Girl sinnitteli operaation jälkeen kymmenen päivää. Sitten Lenni syntyi. Se painoi noin 30 kiloa, kun vastasyntynyt varsa painaa yleensä noin puolet enemmän.

Tamman vointi heikkeni, eikä sillä ollut voimia imettää varsaa. Heiveröisen Lennin tilanne ei näyttänyt lupaavalta ja sille alettiin etsiä keinemoa jo ennen emätamman lopettamista.

.

Sikiönesteellä Lenniin oman varsan haju

Samaan aikaan KS-Tallilla Hauholla odotettiin Alexandran varsomista. Tamman laskettuun aikaan oli viikko. Lenni pidettiin hengissä syöttämällä sille lisäenergiaa ja tärkeitä ravintoaineita sisältäviä energiapastoja.

– Ihan kuin Alexandra olisi vaistonnut hätämme. Se alkoi näyttää merkkejä varsomisesta.

Eeva-Liisa Penttilä päätti kokeilla ottaisiko tamma omakseen myös pienen Lennin, ja hevosen omistajat hyväksyivät suunnitelman.

Tamma, kaksi varsaa ja kasvattaja laitumella
Penttilä oli huolissaan riittääkö maito molemmille varsoille, mutta tamman maitobaarista tuntuu heruvan ihan riittävästi. Tiina Kokko / Yle

Eräänä iltana Alexandra alkoi varsoa. Penttilä keräsi ämpäriin sikiönestettä ja palan jälkeisiä. Lenni kasteltiin Alexandran hetkeä aiemmin syntyneen varsan sikiönesteellä ja pala jälkeisiä aseteltiin sen selän päälle.

Selkään levitettiin myös pyyhe, jolla juuri maailmaan putkahtanut Kille oli kuivattu.

– Alexandra nousi jaloilleen tutkimaan omaa varsaansa. Toimme Lennin paikalle ja jännitimme mitä tapahtuu.

Ensikertalaisesta kuoriutui supermamma

Lenniä haistellessaan tamma näytti Penttilän mielestä hetken ihmettelevän mistä toinen varsa ilmestyi. Mutta sitten se hyväksyi Lennin, joka alkoi heti imeä maitoa.

Hevosten liikuttava uusioperhe on saanut myös mediajulkisuutta. Lennin alkuvaiheista kirjoitettiin Maaseudun Tulevaisuudessa (siirryt toiseen palveluun).

Penttilän mukaan Alexandra on yhtä kiintynyt molempiin varsoihin.

– Kille on Alexandran ensimmäinen varsa. Tammalla ei siis ole kokemusta emänä olemisesta, ja siihen nähden se on ihan superhevonen. Parempaa keinoemoa ei voisi olla.